wtorek, 5 sierpnia 2025

Sałatka z radicchio, serem halloumi i śliwkami

Sałatka z radicchio, śliwkami i halloumi – kontrast, który działa!

Są takie połączenia, które z pozoru wydają się zbyt odważne, ale gdy już spróbujemy – zostają z nami na długo. Taka właśnie jest ta sałatka. Gorzka nuta radicchio miesza się z naturalną słodyczą śliwek i delikatną ostrością czerwonej cebuli. Do tego ser halloumi – lekko słony, sprężysty i cudownie złocisty po zgrillowaniu. Całość dopełnia dressing z octu balsamicznego, oliwy i francuskiej musztardy. Kropką nad i są kiełki amarantusa – nie tylko piękne, ale i pełne wartości odżywczych.


To danie może być efektowną przystawką, lekkim lunchem lub kolacją z kieliszkiem wytrawnego wina. Jest zaskakujące, sezonowe i pełne charakteru.


Składniki 

(2 porcje)

1 niewielka główka radicchio

6–8 dojrzałych śliwek, pokrojonych na pół

1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka

150 g sera halloumi

garść kiełków amarantusa (lub innych drobnych kiełków)


Na dressing:

2 łyżki oliwy extra virgin

1 łyżka octu balsamicznego

1-2 łyżeczki musztardy francuskiej (ziarnistej)

sól i świeżo mielony pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Radicchio opłucz, osusz i porwij na mniejsze kawałki.

Śliwki pokrój na pół, cebulę w cienkie piórka.

Halloumi pokrój na plasterki o grubości ok. 1 cm i smaż na suchej patelni aż będzie złocisty z obu stron.

W szklance lub małej miseczce wymieszaj składniki dressingu: oliwę, ocet balsamiczny, musztardę, sól i pieprz.

Na dużym talerzu ułóż radicchio, dodaj śliwki, cebulę, plastry halloumi i kiełki.


Polej dressingiem tuż przed podaniem.


Wskazówki:

Jeśli chcesz złagodzić gorycz radicchio, możesz ją sparzyć wrzątkiem lub wymoczyć kilka minut w zimnej wodzie z sokiem z cytryny.

Śliwki możesz zastąpić gruszką lub figami – również dobrze komponują się z serem i octem balsamicznym.


Możesz podać pieczywo. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz