Sałatka z radicchio, śliwkami i halloumi – kontrast, który działa!
Są takie połączenia, które z pozoru wydają się zbyt odważne, ale gdy już spróbujemy – zostają z nami na długo. Taka właśnie jest ta sałatka. Gorzka nuta radicchio miesza się z naturalną słodyczą śliwek i delikatną ostrością czerwonej cebuli. Do tego ser halloumi – lekko słony, sprężysty i cudownie złocisty po zgrillowaniu. Całość dopełnia dressing z octu balsamicznego, oliwy i francuskiej musztardy. Kropką nad i są kiełki amarantusa – nie tylko piękne, ale i pełne wartości odżywczych.
To danie może być efektowną przystawką, lekkim lunchem lub kolacją z kieliszkiem wytrawnego wina. Jest zaskakujące, sezonowe i pełne charakteru.
Składniki
(2 porcje)
1 niewielka główka radicchio
6–8 dojrzałych śliwek, pokrojonych na pół
1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
150 g sera halloumi
garść kiełków amarantusa (lub innych drobnych kiełków)
Na dressing:
2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżka octu balsamicznego
1-2 łyżeczki musztardy francuskiej (ziarnistej)
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Radicchio opłucz, osusz i porwij na mniejsze kawałki.
Śliwki pokrój na pół, cebulę w cienkie piórka.
Halloumi pokrój na plasterki o grubości ok. 1 cm i smaż na suchej patelni aż będzie złocisty z obu stron.
W szklance lub małej miseczce wymieszaj składniki dressingu: oliwę, ocet balsamiczny, musztardę, sól i pieprz.
Na dużym talerzu ułóż radicchio, dodaj śliwki, cebulę, plastry halloumi i kiełki.
Polej dressingiem tuż przed podaniem.
Wskazówki:
Jeśli chcesz złagodzić gorycz radicchio, możesz ją sparzyć wrzątkiem lub wymoczyć kilka minut w zimnej wodzie z sokiem z cytryny.
Śliwki możesz zastąpić gruszką lub figami – również dobrze komponują się z serem i octem balsamicznym.
Możesz podać pieczywo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz