Uwielbiamy włoską kuchnię za jej różnorodność. No, to nie odkrywcze :) Ale odkrywcze są produkty Italiamo w Lidlu. Oliwy, suszone pomidory, sosy do makaronów, pyszne octy balsamiczne.
Ja zapraszam Was do Toskanii na dorsza po florencku (baccalà alla fiorentina)
Składniki:
4 kawałki świeżego dorsza
8 łyżek oliwy Italiamo
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 szt. suszonych pomidorów Italiamo
mąka ziemniaczana lub pszenna do oprószenia ryby
sól do smaku
kilka igiełek rozmarynu
szałwia
lub
1 łyżeczkę mieszanki ziołowo - warzywnej Al Pomodoro Italiamo
lub
1 łyżeczkę mieszanki ziołowo - warzywnej Al Pomodoro Italiamo
pomidory 4 sztuki świeże
puszka pokrojonych pomidorów
natka
natka
Wykonanie:
Ryby odsącz z nadmiaru wody na papierowym ręczniku i oprósz solą, mąką i usmaż na kilku łyżkach oliwy.
Na drugiej patelni rozgrzej resztę oliwy i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Lekko zeszklij smażąc kilka minut. Pokrój świeże pomidory w kostkę (ja sparzam i obieram ze skórki). Dadaj je do cebuli i uduś dodając zioła i przyprawy. Wlej pomidory z puszki i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Duś chwilę. Przełóż usmażoną rybę i duś w pomidorach ok. 10 minut. Posyp natką. Polecam!