sobota, 17 października 2015

Dorsz po florencku z oliwą




Uwielbiamy włoską kuchnię za jej różnorodność. No, to nie odkrywcze :) Ale odkrywcze są produkty Italiamo w Lidlu. Oliwy, suszone pomidory, sosy do makaronów, pyszne octy balsamiczne.
Ja zapraszam Was do Toskanii  na dorsza po florencku (baccalà alla fiorentina)


Składniki:

4 kawałki świeżego dorsza
8 łyżek oliwy Italiamo
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 szt. suszonych pomidorów Italiamo
mąka ziemniaczana lub pszenna do oprószenia ryby
sól do smaku
kilka igiełek rozmarynu
szałwia 
lub
 1 łyżeczkę mieszanki ziołowo - warzywnej Al Pomodoro Italiamo
pomidory 4 sztuki świeże
puszka pokrojonych pomidorów
natka

Wykonanie:



Ryby odsącz z nadmiaru wody na papierowym ręczniku i oprósz solą, mąką i usmaż na kilku łyżkach oliwy.
Na drugiej patelni rozgrzej resztę oliwy i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Lekko zeszklij smażąc kilka minut. Pokrój świeże pomidory w kostkę (ja sparzam i obieram ze skórki). Dadaj je do cebuli i uduś dodając zioła i przyprawy. Wlej pomidory z puszki i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Duś chwilę. Przełóż usmażoną rybę i duś w pomidorach ok. 10 minut. Posyp natką. Polecam!




niedziela, 11 października 2015

Sos z dyni do makaronu


W poprzednim wpisie wykorzystałam połowę dyni piżmowej. 
Teraz opowiem co zrobiłam z drugą połówką. Otóż przygotowałamz z niej sos. Lekki, pyszny. 
Ugotujcie do niego makaron jaki lubicie - pszenny lub bezglutenowy.
U mnie wersja wegetariańska.




SKŁADNIKI:

pół dyni piżmowej
2 ząbki czosnku
parmezan ok. 50g 
woda ok. szklanki
natka z pietruszki garść posiekanej drobno
czerwona papryka w proszku
szalotka 
olej
sól



PRZYGOTOWANIE:

Dynię obierz i pokrój w grubą kostkę. Uduś w niewielkiej ilości wody i soli. Zmiksuj. Jeśli będzie bardzo gęsta wlej pół szklanki wody. Na patelni w niewielkiej ilości oleju zeszklij szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj do musu z dyni. Jeśli wolisz kremową konsystencję zmiksuj ponownie szalotkę z czosnkiem. Ja lubię wyczuć w daniu strukturę innych warzyw.
Wrzuć ugotowany makaron, posyp parmezanem i natką. Smakuje świetnie z tymiankiem.



Sposób na dynię 2015