Uwielbiamy włoską kuchnię za jej różnorodność. No, to nie odkrywcze :) Ale odkrywcze są produkty Italiamo w Lidlu. Oliwy, suszone pomidory, sosy do makaronów, pyszne octy balsamiczne.
Ja zapraszam Was do Toskanii na dorsza po florencku (baccalà alla fiorentina)
Składniki:
4 kawałki świeżego dorsza
8 łyżek oliwy Italiamo
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 szt. suszonych pomidorów Italiamo
mąka ziemniaczana lub pszenna do oprószenia ryby
sól do smaku
kilka igiełek rozmarynu
szałwia
lub
1 łyżeczkę mieszanki ziołowo - warzywnej Al Pomodoro Italiamo
lub
1 łyżeczkę mieszanki ziołowo - warzywnej Al Pomodoro Italiamo
pomidory 4 sztuki świeże
puszka pokrojonych pomidorów
natka
natka
Wykonanie:
Ryby odsącz z nadmiaru wody na papierowym ręczniku i oprósz solą, mąką i usmaż na kilku łyżkach oliwy.
Na drugiej patelni rozgrzej resztę oliwy i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Lekko zeszklij smażąc kilka minut. Pokrój świeże pomidory w kostkę (ja sparzam i obieram ze skórki). Dadaj je do cebuli i uduś dodając zioła i przyprawy. Wlej pomidory z puszki i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Duś chwilę. Przełóż usmażoną rybę i duś w pomidorach ok. 10 minut. Posyp natką. Polecam!
Wygląda naprawdę smakowicie - tez uwielbiam te lidlowe tygodnie, mają naprawdę świetne jakościowo produkty :)
OdpowiedzUsuńnie pogardziłabym taką rybką, gdyż uwielbiam pomidorowe smaki :)
OdpowiedzUsuńCudowne danie. Oj pewnie smakuje wyśmienicie. Super przepis :-)
OdpowiedzUsuńWyśmienite danie, uwielbiam ryby :-)
OdpowiedzUsuńTakiego dorsza chętnie spróbuję, wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDo Toskanii chętnie bym pojechała, choć patrząc na tak przygotowanego dorsza to już czuję jakbym tam była :)
OdpowiedzUsuńWiem, że to jest pyszne! To widać :) ależ bym jadła...
OdpowiedzUsuńDorsz nie jest naszą ulubioną rybką ale w takim wydaniu każdy zje ją z przyjemnością :D
OdpowiedzUsuńAleż on apetycznie wygląda też uwielbiam wszystko co włoskie :)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie,ale niestety,nie jem ryb :/
OdpowiedzUsuńWprosiłbym się na taki obiad :D
OdpowiedzUsuńzapraszam, już rozmrażam dorsza ;)
UsuńPysznie wygląda ten dorsz, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńDorsz wygląda mega apetycznie. Ślinka mi cieknie:-)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie i sos ma piękny kolor.
OdpowiedzUsuńDorsz to moja zaraz po łososiu ulubiona ryba ;)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam tydzień włoski w lidlu ! Zawsze kupujemy te suszone pomidorki, które widzę również u Ciebie na zdjęciu ;)
Same składniki, które uwielbiam, ten obiad po prostu musiałby mi podejść :)
OdpowiedzUsuń