piątek, 24 kwietnia 2020

Czerwona kapusta z soczewicą i grzybami krótko smażona

Kiedy podałam obiad na stół usłyszałam komentarz: "Ale czad!" No to spróbujcie sami.

Na cztery porcje:

1/2 niewielkiej czerwonej kapusty poszatkowanej
czerwona cebula
200 - 250 g małych brązowych pieczarek portobello lub innych grzybów
3/4 szklanki zielonej soczewicy
2 łyżki sosu sojowego a najlepiej Tamari
sól i pieprz do smaku
1 łyżka octu balsamicznego kremowego
olej rzepakowy około 2 łyżek

PRzYGOTOWANIE:

Soczewicę ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.

Czerwona cebulę pociąć w piórka, grzyby w plasterki. Usmażyć najpierw cebulę na niewielkim ogniu żeby zmiękła potem dodać grzyby. Kiedy się podsmażą wlać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem wrzucić poszatkowaną kapustę i zwiększyć temperaturę. Smażyć krótko na koniec wlać ocet i lekko odparować. Wrzucić ugotowaną wcześniej soczewicę. Wymieszać razem. Posypać natką ( ja posypałam tymiankiem bo nie miałam natki ale zagrało ;)




Pieczarkowy Tydzień 2020

Włoska focaccia z zielonymi oliwkami


Przepis na ciasto pochodzi od prawdziwej włoszki z Rzymu.
Wierzcie mi jest obłędne.

Kiedy ją jesz czujesz jakbyś był we Włoszech i jadł najlepszą włoską focaccię!

Składniki:

450 g mąki orkiszowej jasnej lub semoliny
270 g ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków (najlepiej te z obiadu #zero waste) zimne
15 g świeżych drożdży (wzięłam paczuszkę suszonych)
100 ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli

2 łyżeczki suszonego rozmarynu do ciasta + trochę do posypania na wierzch
 zielone oliwki
1 łyżka oliwy wymieszana z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku
sól gruba ( u mine sól w płatkach)

Przygotowanie:


Z podanych składników zagnieć ciasto. Czas zagniatania to ok. 10 minut.


Następnie miskę w której będzie wyrastać ciasto oprósz mąką i przełóż ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na trzy 
godziny do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ponownie zagnieć ciasto kilka minut podsypując mąką. 
Rozwałkuj i przełóż do formy lub luźno na papier.

Wierzch foccaci posmaruj oliwą ą wymieszaną  z przeciśniętym czosnkiem, posyp grubą solą morską lub w płatkach i posyp rozmarynem. Odstaw do wyrośnięcia. Wciśnij w ciasto oliwki. 
Piecz w 180 stopniach ok. 30  minut.


wtorek, 21 kwietnia 2020

Zupa z pora i ziemniaków ze skórką cytryny

Wieczorem w niespełna 20  minut przygotowałam zupę z pora. Miałam ochotę na coś ciepłego a po otwarciu lodówki na pierwszym planie był por. I tak powstała kremowa i aksamitna zupa.

SKŁADNIKI:

por biała część
cebula
 2 ząbki czosnku
kilka ziemniaków

liść laurowy
ziele angielskie
sól i pieprz do smaku
świeże oregano

skórka z cytryny - trochę

grzanki z chleba żytniego na zakwasie

oliwa  z oliwek.

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy oliwę i lekko podsmażamy wszystkie warzywa razem. Wlewamy wodę kilka centymetrów powyżej naszych warzyw. Dodajemy przyprawy (bez skórki cytryny, ją dodasz na końcu). Gotujemy ok. 12-15 minut do miękkości ziemniaków. Wyjmujemy liść i ziele. Miksujemy na krem. Na rozgrzanej patelni na oliwie robimy grzanki. Wylewamy do szklaneczek lub talerzy. Skrapiamy wierzch oliwą, dodajemy skórkę z cytryny,  wkręcany pieprz. Na wierzch dodajemy rumiane grzanki.

poniedziałek, 20 kwietnia 2020

Surówka z czerwonej kapusty z octem balsamicznym i orzechami

Wspierajmy naszą odporność poprzez ćwiczenia fizyczne i dietę. U mnie micha pełna antyoksydantów, dobrych tłuszczów i witamin.

SKŁADNIKI:

1/4 główki czerwonej kapusty
1/2 jabłka
1 mała czerwona cebula
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
2 łyżki oliwy z oliwek lub tłoczonego na zimno oleju lnianego
1 łyżeczka nasion lnu
2 łyżeczki nasion słonecznika
kilka orzechów włoskich
suszone żurawiny ( kilka sztuk)
sól i pieprz do smaku

świeże oregano

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w drobną kostkę, jabłko zetrzeć na tarce. Ocet balsamiczny wymieszać z miodem i oliwą wymieszać.
Na patelni podprażyć nasiona.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą doprawiając solą i pieprzem.