SKŁADNIKI:
por biała część
cebula
2 ząbki czosnku
kilka ziemniaków
liść laurowy
ziele angielskie
sól i pieprz do smaku
świeże oregano
skórka z cytryny - trochę
grzanki z chleba żytniego na zakwasie
oliwa z oliwek.
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy oliwę i lekko podsmażamy wszystkie warzywa razem. Wlewamy wodę kilka centymetrów powyżej naszych warzyw. Dodajemy przyprawy (bez skórki cytryny, ją dodasz na końcu). Gotujemy ok. 12-15 minut do miękkości ziemniaków. Wyjmujemy liść i ziele. Miksujemy na krem. Na rozgrzanej patelni na oliwie robimy grzanki. Wylewamy do szklaneczek lub talerzy. Skrapiamy wierzch oliwą, dodajemy skórkę z cytryny, wkręcany pieprz. Na wierzch dodajemy rumiane grzanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz