wtorek, 21 kwietnia 2020

Zupa z pora i ziemniaków ze skórką cytryny

Wieczorem w niespełna 20  minut przygotowałam zupę z pora. Miałam ochotę na coś ciepłego a po otwarciu lodówki na pierwszym planie był por. I tak powstała kremowa i aksamitna zupa.

SKŁADNIKI:

por biała część
cebula
 2 ząbki czosnku
kilka ziemniaków

liść laurowy
ziele angielskie
sól i pieprz do smaku
świeże oregano

skórka z cytryny - trochę

grzanki z chleba żytniego na zakwasie

oliwa  z oliwek.

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy oliwę i lekko podsmażamy wszystkie warzywa razem. Wlewamy wodę kilka centymetrów powyżej naszych warzyw. Dodajemy przyprawy (bez skórki cytryny, ją dodasz na końcu). Gotujemy ok. 12-15 minut do miękkości ziemniaków. Wyjmujemy liść i ziele. Miksujemy na krem. Na rozgrzanej patelni na oliwie robimy grzanki. Wylewamy do szklaneczek lub talerzy. Skrapiamy wierzch oliwą, dodajemy skórkę z cytryny,  wkręcany pieprz. Na wierzch dodajemy rumiane grzanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz