Pyszny, pełen białka burger z komosy ryżowej.
Składniki:
1/3 opakowania komosy ryżowej (u mnie czerwona, ale ja wolę białą)
5 kostek mrożonego szpinaku
olej
sól
2 ząbki czosnku
jajo
łyżka mielonego lnu
Przygotowanie:
Komosę ugotuj ok. 15 minut w osolonej wodzie, odcedź i wystudź. Rozmroź szpinak i odciśnij z wody. Dodaj do komosy szpinak (jeśli jest w lisciach to posiekaj drobniej), wbij jajo i wciśnij czosnek. Dodaj mielony len. Całość wymieszaj dłońmi i uformuj burgery. Smaż na średnio rozgrzanym oleju z obu stron. Osusz na ręczniku papierowym.
Ja podałam z bezglutenową ciabattą (kupioną w Rossmannie), z plastrem pomidora, serem owczym, musztardą, ogórkiem kiszonym i kiełkami pora.