sobota, 27 maja 2017

Pizza na spodzie z ziemniaków. Recenzja książki Superfood Damiana Kordasa


Niedawno ukazała się książka Damiana Kordasa "SUPERFOOD". Znalazły się w niej przepisy z jarmużem, pokrzywą, morwą, wegańskim parmezanem i wieloma innymi wspaniałymi składnikami. Dania przygotowane przez Damiana są łatwe a składniki dostępne. Damian stworzył przepisy dla wegan, wegetarian i mięsożerców. Są i moje ukochane ryby!. To świeże spojrzenie na nasz jadłospis. Dziękuję Burda Książki. Gratulacje! Świetna książka. 
Damiana poznałam na warsztatach kulinarnych. Dlatego byłam bardzo ciekawa jego książki. 



Według jego przepisu przygotowałam pizzę na spodzie ziemniaczanym. Zmieniłam nieco składniki. Nie wszystkie miałam. Zamiast fasoli dodałam zielony groszek, a brak sałaty zastąpiłam bazylią. Do ciasta dodałam odrobinę mąki bezglutenowej. Pizza w  moim domu bardzo smakowała. 

500 gram ugotowanych przepuszczonych przez praskę
1 jako
1 łyżka oregano
ząbek czosnku
sól

200 ml passaty pomidorowej
ząbek czosnku
1 stek z tuńczyka
oliwa z oliwek
2 łyżki kaparów
kilka czarnych oliwek
kilka filecików anchois
pół szklanki zielonego groszku
liście bazylii

Do ziemniaków dodaj oregano, sól zmiażdżony czosnek, jajko i mąkę (ok pół szklanki).Zagnieć ciasto. Wyłóż na papier formując pizzę. Wstaw na blachę do pieczenia i piecz w 220 stopniach 15 minut.

W międzyczasie przygotuj sos. Do passaty wciśnij czosnek, dodaj sól, oliwę, oregano. Wymieszaj Wylej na podpieczony spód. Rozłóż kapary oliwki i groszek. zapiekaj jeszcze 15 minut. 

Usmaż stek z tuńczyka oprószonego solą i pieprzem na patelni grillowej.  Po wyjęciu pizzy rozłóż kawałki tuńczyka i dodaj listki bazylii. 







środa, 24 maja 2017

Jaja perliczki właściwości i cena



Stają się coraz popularniejsze, a to dlatego, że szukamy zdrowych produktów. Kiedy opowiedziałam mamie, że udało mi się kupić jaja perlicze ( co dla mnie było wyczynem)  nie zaskoczyłam jej. Jako dziecko jadła takie jajka. Kupiłam je w sklepie ze zdrową żywnością. Cena mnie trochę zaskoczyła: 3 zł/szt. Są mniejsze od jaja kurzego, choć mnie zdarza się kupić tej wielkości jaja kurze ekologiczne. U góry stożkowate. Mają dość twardą skorupkę.
Jaja perlicze zawierają czterokrotnie więcej karotenu niż jaja kurze.
Można podawać je dzieciom, dorosłym przy problemach miażdżycowych,  ze względu na niską zawartość cholesterolu. Mogą je spożywać także osoby uczulone na białko jaja kurzego.

Swoją świeżość  utrzymują  przez wiele miesięcy, nawet do 1 roku.  Choć ja nie będę tego sprawdzać. Jaja gotuje się  10 minut na twardo. Trudno je znaleźć w sklepach, nie są powszechnie dostępne jak jaja kurze.


wtorek, 23 maja 2017

Mus bananowy na soku z pomarańczy z daktylami i nasionami chia

  • 2 szt. - sok w wyciśniętej pomarańczy
  • 1 szt. - banan
  • 1 szczypta - pieprz cayene
  • 1 łyżeczka - nasiona chia
  • 1/2 łyżeczka - kurkuma
  • 1 szczypta - kardamon

  • Wyciśnij sok z pomarańczy.Dodaj pokrojonego banana, dodaj daktyle. Zblenduj. Wmieszaj łyżeczkę nasion i przyprawy. Można schłodzić.

poniedziałek, 22 maja 2017

Sałatka z grillowaną dynią, pieczarkami i suszonymi pomidorami



Składniki:

opakowanie ciemnych pieczarek
pół dyni piżmowej
5 sztuk suszonych pomidorów
mix sałat
olej
pieprz
ząbek czosnku
sól

Marynata do dyni:

3 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki octu winnego
pół łyżeczki wędzonej lub zwykłej czerwonej papryki
szczypta cynamonu
łyżeczka miodu

Dynię pokrój w plastry. Włóż je do wcześniej przygotowanej marynaty na 30 minut.

Pieczarki przetnij na połówki, posyp solą i pieprzem i usmaż na patelni dodając pod koniec smażenia posiekany czosnek.

Zgrilluj dynię na patelni lub na grillu.
Wyłóż sałaty do misy i rozłóż dynię, pieczarki oraz pocięte w paseczki suszone pomidory.