Niedawno ukazała się książka Damiana Kordasa "SUPERFOOD". Znalazły się w niej przepisy z jarmużem, pokrzywą, morwą, wegańskim parmezanem i wieloma innymi wspaniałymi składnikami. Dania przygotowane przez Damiana są łatwe a składniki dostępne. Damian stworzył przepisy dla wegan, wegetarian i mięsożerców. Są i moje ukochane ryby! To świeże spojrzenie na nasz jadłospis. Dziękuję Burda Książki. Gratulacje! Świetna książka.
Damiana poznałam na warsztatach kulinarnych. Dlatego byłam bardzo ciekawa jego książki.
Według jego przepisu przygotowałam pizzę na spodzie ziemniaczanym. Zmieniłam nieco składniki. Nie wszystkie miałam. Zamiast fasoli dodałam zielony groszek, a brak sałaty zastąpiłam bazylią. Do ciasta dodałam odrobinę mąki bezglutenowej. Pizza w moim domu bardzo smakowała.
500 gram ugotowanych przepuszczonych przez praskę
1 jako
1 łyżka oregano
ząbek czosnku
sól
200 ml passaty pomidorowej
ząbek czosnku
1 stek z tuńczyka
oliwa z oliwek
2 łyżki kaparów
kilka czarnych oliwek
kilka filecików anchois
pół szklanki zielonego groszku
liście bazylii
Do ziemniaków dodaj oregano, sól zmiażdżony czosnek, jajko i mąkę (około pół szklanki). Zagnieć ciasto. Wyłóż na papier formując pizzę. Wstaw na blachę do pieczenia i piecz w 220 stopniach 15 minut.
W międzyczasie przygotuj sos. Do passaty wciśnij czosnek, dodaj sól, oliwę, oregano. Wymieszaj Wylej na podpieczony spód. Rozłóż kapary oliwki i groszek. zapiekaj jeszcze 15 minut.
Usmaż stek z tuńczyka oprószonego solą i pieprzem na patelni grillowej. Po wyjęciu pizzy rozłóż kawałki tuńczyka i dodaj listki bazylii.