poniedziałek, 17 sierpnia 2020

Greckie placki z cukinii z gorfownicy

 

Zrobiłam ciasto na placuszki greckie z cukinią i serem feta(można dodać też pocięte w paseczki plastry wędzonego łososia). Te przypieczone kawałki, które widać na zdjęciu to właśnie ser feta. Pysznie smakują z roszponką i sosem z cytryny i jogurtu.

SKŁADNIKI:

cukinia

3-4 łyżki mąki (dałam gryczaną)

jajo

łyżeczka oregano

ząbek czosnku

1/2 opakowania sera feta

pieprz do smaku

3/4 łyżeczki sody

1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE:

Zetrzeć cukinię na małych oczkach. Posolić i odstawić aż puści sok. Po ok. 10 minutach wycisnąć nadmiar wody. Dodać, pokruszoną fetę, wbić jajko, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i dodać mąkę z sodą ( w tym momencie można też dodać . Wymieszać na jednolite ciasto dodając łyżkę oleju. Upiec gofry.


Dresing

180 ml. jogurtu

sok z 1/2 cytryny

ząbek czosnku

otarta skórka z cytryny.