Zrobiłam ciasto na placuszki greckie z cukinią i serem feta(można dodać też pocięte w paseczki plastry wędzonego łososia). Te przypieczone kawałki, które widać na zdjęciu to właśnie ser feta. Pysznie smakują z roszponką i sosem z cytryny i jogurtu.
SKŁADNIKI:
cukinia
3-4 łyżki mąki (dałam gryczaną)
jajo
łyżeczka oregano
ząbek czosnku
1/2 opakowania sera feta
pieprz do smaku
3/4 łyżeczki sody
1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE:
Zetrzeć cukinię na małych oczkach. Posolić i odstawić aż puści sok. Po ok. 10 minutach wycisnąć nadmiar wody. Dodać, pokruszoną fetę, wbić jajko, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i dodać mąkę z sodą ( w tym momencie można też dodać . Wymieszać na jednolite ciasto dodając łyżkę oleju. Upiec gofry.
Dresing
180 ml. jogurtu
sok z 1/2 cytryny
ząbek czosnku
otarta skórka z cytryny.