sobota, 29 września 2018

Ciasto ze śliwkami z migdałową kruszonką


Ciasto ze śliwkami, z kruszynką migdałową i cukrem różanym. Róża niesamowicie wydobywa smak śliwek. Ciasto z mąki chlebowej orkiszowej. Zaczęłam wyrabiać ciasto i jakoś dziwnie było  karmelowe . Na opakowaniu przeczytałam, że to chlebowa mąka orkiszowa. Jemy więc chlebowe orkiszowe ciasto ze śliwkami. Jest bardzo smaczne i rustykalne. I zdrowe.



Ciasto
500 gram mąki orkiszowej
50 gram szklanki ksylitolu lub 100 gram cukru trzcinowego
30 gram drożdży
100 ml mleka ciepłego
100 gram masła roztopionego
50 gram cukru różanego
3 żółtka
szczypta soli

Kruszonka

garść migdałów
2 łyżki mąki orkiszowej
2 łyki cukru różanego
80 gram zimnego masło pociętego w kostkę

ok kilograma śliwek, umytych przeciętych na pół


Drożdże utrzeć z łyżką cukru, wlać odrobinę mleka i posypać na wierzchu mąką. Zaczyn odstawić na kilka minut. Kiedy ruszy przesiać mąkę, zrobić dołek na środku i wlać ciepłe mleko, dodać żółtka, cukier/ ksytlitol, cukier różany i wyrabiać ciasto. Kiedy składniki dobrze się połączą cienką stróżką wlać rozpuszczone chłodne masło. Ciasto odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy wyrośnie przełożyć na stolnicę i rozwałkować na wielkość blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarowanym masłem.
Włożyć ciasto. Na wierzch ułożyć śliwki i posypać kruszoną. Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Kruszonkę przygotowałam wkładając migdały do malaksera, pulsacyjnie zmiksowałam, następnie dodałam mąki, cukier różany i zimne masło i też puslsacyjnie zmieszałam. 

Piec w 200 stopniach ok 40-45 minut. 




środa, 26 września 2018

Najlepsze ciasto z dyni i mąki kokosowej wilgotne



To najlepsze ciasto  z tzw. zdrowych ciast jakie jadłam.
Jest z mąki kokosowej, miodu akacjowego, dyni i kilku jeszcze składników które przeczytanie poniżej. 
Wilgotne w środku i nie kruszy się. Dla mnie hit jesieni. 


4 jajka L (duże)
250 gram mąki kokosowej ok szklanki
1/2 szklanki mąki ryżowej
1 i 1/2 szklanki startej na małych oczkach dyni piżmowej, ale nie tych najmniejszych ( moja tarka ma 3"biegi" wybrałam środkowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki miodu akacjowego
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu lub więcej jeśli lubicie  - ja lubię i dałam więcej
2 łyżeczki startej skórki ze sparzonej  pomarańczy 



Jajka ubić z miodem na puch, dodać mąkę kokosową i ryżową ( wsyp najpierw 150 gram mąki kokosowej i zobacz jak absorbuje mokre składniki, to zależy od wielkości użytych jaj, ciasto ma być  lejąco się gęste ale nie tępe, i dosyp pozostałą część - ja wsypałam od razu całość mąki, ale używając jaj wiem, że wielkość jaj robi różnicę) dodaj przyprawy i skórkę z pomarańczy. Na koniec dodać dynię i delikatnie wmieszać w masę.
Ciasto przelać do tortownicy np. 20 cm, formy na muffiny lub innej.
Składniki można podwoić, wtedy ciasta jest dużo na dużą blachę.

Piec w 180 stopniach przez 45 - 50 minut.




Krem jest z mascarpone z miodem i z wanilią. Można oprószyć tylko cukrem pudrem.



poniedziałek, 24 września 2018

Kurczak zagrodowy w ziołach prowansalskich z pieczoną dynią

Zaletą tego dania jest to, że wszystko wkładamy do piekarnika i przez 1,5 godziny mamy wolne. Nam zastaje tylko wyłożenie na talerze dania. Przygotowanie to kwestia 10 minut. Kurczak zamarynowany w ziołach prowansalskich z dynią piżmową pieką się razem  w piekarniku.


1 kurczak zagrodowy
3 łyżeczki ziół prowansalskich ( lub własna kompozycja: rozmaryn, tymianek, cząber, szałwia)
2 łyżeczki soli
olej rzepakowy do natarcia mięsa
czosnek 2 ząbki
skórka z cytryny ok 1 łyżeczki
dynia piżmowa
szczypta cynamonu
sól
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżeczki oleju

Dynię piżmową obraną ze skórki i pociętą w kostkę zamarynować w oleju ze szczyptą soli, cynamonu, miodu z łyżką octu jabłkowego.

Kurczaka natrzeć ziołami, solą, czosnkiem oraz skórką z cytryny. Ja wszystkie przyprawy łączę z olejem i taką bejcą nacieram mięso. odstawiam na przynajmniej godzinę do lodówki. Ideałem byłoby przygotować i marynować kurczaka całą noc.

Kurczaka włożyć do piekarnika nastawionego na 200 stopni na 1,5 godziny.
30 minut przed końcem pieczenia mięsa włożyć brytfankę z dynią.

niedziela, 23 września 2018

Pulpeciki z piersi kaczki z piernikiem, chutneyem śliwkowym i dipem musztardowo- sezamowym

Mieszanka przypraw do pierników jest niepowtarzalna. Przyprawy grają ze sobą i żadna z nich nie wysuwa się przed drugą. To kompozycja idealna. Grzechem byłoby smakować pierniki tylko od święta i tylko na słodko. Mięso kaczki wspaniale podkreślone piernikowym aromatem. Łap za patyczki i rozpływaj się z przyjemnością.

kacze piersi - 2 szt.
kmin rzymski - 1/2 łyżeczka
kolendra nasiona 1/2 łyżeczka
cynamon - 1/2 łyżeczki
imbir mielony - 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
anyż gwiazdkowy - 1 szczypta
goździk zmielony w moździerzu -2 szt.
miód - 1 łyżeczka
chili w płatkach  - 1 szczypta
2 białka ubite na sztywno
sos sojowy 1 łyżeczka
ząbek czosnku
sól 1 łyżeczka
1 piernik Katarzynka z Fabryki Cukierniczek Kopernik starty na drobnych oczkach


Mięso zmielić wraz ze skórą. Doprawić solą, sosem sojowym, cynamonem, goździkiem, anyżem, chili. Dodać starty pierniczek.posiekany czosnek oraz ubite białka. Zwilżonymi rękami robić małe pulpeciki. Smażymy na gorącym oleju rzepakowym. Na koniec smażenia polać całość miodem i chwilę karmelizować.Odsączyć na papierowym ręczniku.


Chutney ze śliwek:

250 gram śliwek węgierek
szczypta cynamonu i anyżu gwiazdkowego
2 łyżki octu winnego

Śliwki  obrać z pestek, przełoży do rondla dodać przyprawy, dolać trochę wody. Dusić pod przykryciem do miękkości. Kiedy będą miękkie dodać ocet i odparować. Zmiksować na gładko.



Sos musztartowo sezamowy

 2 łyżki musztardy
ocet jabłkowy
1 łyżka miodu
2 łyżeczki tahiny z sezamu
pieprz oraz szczypta anyżu gwiazdkowego.

 #appetytnakopernika

Składniki sosu zmieszać razem ze sobą na jednotą konsystencję.