SKŁADNIKI:
kacze piersi - 2 szt.
kmin rzymski - 1/2 łyżeczka
kolendra nasiona 1/2 łyżeczka
cynamon - 1/2 łyżeczki
imbir mielony - 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
anyż gwiazdkowy - 1 szczypta
goździk zmielony w moździerzu -2 szt.
miód - 1 łyżeczka
chili w płatkach - 1 szczypta
2 białka ubite na sztywno
sos sojowy 1 łyżeczka
ząbek czosnku
sól 1 łyżeczka
1 piernik Katarzynka z Fabryki Cukierniczek Kopernik starty na drobnych oczkach
PRZYGOTOWANIE:
Mięso zmielić wraz ze skórą. Doprawić solą, sosem sojowym,
cynamonem, goździkiem, anyżem, chili. Dodać starty pierniczek.posiekany czosnek oraz ubite
białka. Zwilżonymi rękami robić małe pulpeciki. Smażymy na gorącym oleju
rzepakowym. Na koniec smażenia polać całość miodem i chwilę
karmelizować.Odsączyć na papierowym ręczniku.
Chutney ze śliwek:
250 g śliwek węgierek
szczypta cynamonu i anyżu gwiazdkowego
2 łyżki octu winnego
Śliwki obrać z pestek,
przełoży do rondla dodać przyprawy, dolać trochę wody. Dusić pod przykryciem do
miękkości. Kiedy będą miękkie dodać ocet i odparować. Zmiksować na gładko.
Sos musztartowo sezamowy
ocet jabłkowy
1 łyżka miodu
2 łyżeczki tahiny z sezamu
pieprz oraz szczypta anyżu gwiazdkowego.
co za finezja! :) zjadłabym wszystko i wylizała talerz! :D
OdpowiedzUsuńTrzeba przyznać, że to bardzo intrygujące połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń