niedziela, 23 września 2018

Pulpeciki z piersi kaczki z piernikiem, chutneyem śliwkowym i dipem musztardowo- sezamowym

Mieszanka przypraw do pierników jest niepowtarzalna. Przyprawy grają ze sobą i żadna z nich nie wysuwa się przed drugą. To kompozycja idealna. Grzechem byłoby smakować pierniki tylko od święta i tylko na słodko. Mięso kaczki wspaniale podkreślone piernikowym aromatem. Łap za patyczki i rozpływaj się z przyjemnością.

SKŁADNIKI:

kacze piersi - 2 szt.
kmin rzymski - 1/2 łyżeczka
kolendra nasiona 1/2 łyżeczka
cynamon - 1/2 łyżeczki
imbir mielony - 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
anyż gwiazdkowy - 1 szczypta
goździk zmielony w moździerzu -2 szt.
miód - 1 łyżeczka
chili w płatkach  - 1 szczypta
2 białka ubite na sztywno
sos sojowy 1 łyżeczka
ząbek czosnku
sól 1 łyżeczka
1 piernik Katarzynka z Fabryki Cukierniczek Kopernik starty na drobnych oczkach

PRZYGOTOWANIE:

Mięso zmielić wraz ze skórą. Doprawić solą, sosem sojowym, cynamonem, goździkiem, anyżem, chili. Dodać starty pierniczek.posiekany czosnek oraz ubite białka. Zwilżonymi rękami robić małe pulpeciki. Smażymy na gorącym oleju rzepakowym. Na koniec smażenia polać całość miodem i chwilę karmelizować.Odsączyć na papierowym ręczniku.


Chutney ze śliwek:

250 g śliwek węgierek
szczypta cynamonu i anyżu gwiazdkowego
2 łyżki octu winnego

Śliwki  obrać z pestek, przełoży do rondla dodać przyprawy, dolać trochę wody. Dusić pod przykryciem do miękkości. Kiedy będą miękkie dodać ocet i odparować. Zmiksować na gładko.


Sos musztartowo sezamowy

 2 łyżki musztardy
ocet jabłkowy
1 łyżka miodu
2 łyżeczki tahiny z sezamu
pieprz oraz szczypta anyżu gwiazdkowego.

 #appetytnakopernika

Składniki sosu zmieszać razem ze sobą na jednotą konsystencję.

























2 komentarze:

  1. co za finezja! :) zjadłabym wszystko i wylizała talerz! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzeba przyznać, że to bardzo intrygujące połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń