SKŁADNIKI:
1 kurczak zagrodowy
3 łyżeczki ziół prowansalskich (lub własna kompozycja: rozmaryn, tymianek, cząber, szałwia)
2 łyżeczki soli
olej rzepakowy do natarcia mięsa
czosnek 2 ząbki
skórka z cytryny ok 1 łyżeczki
dynia piżmowa
szczypta cynamonu
sól
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżeczki oleju
PRZYGOTOWANIE:
Dynię piżmową obraną ze skórki i pociętą w kostkę zamarynować w oleju ze szczyptą soli, cynamonu, miodu z łyżką octu jabłkowego.
Kurczaka natrzeć ziołami, solą, czosnkiem oraz skórką z cytryny. Ja wszystkie przyprawy łączę z olejem i taką bejcą nacieram mięso. odstawiam na przynajmniej godzinę do lodówki. Ideałem byłoby przygotować i marynować kurczaka całą noc.
Kurczaka włożyć do piekarnika nastawionego na 200 stopni na 1,5 godziny.
30 minut przed końcem pieczenia mięsa włożyć brytfankę z dynią.
Dynię piżmową obraną ze skórki i pociętą w kostkę zamarynować w oleju ze szczyptą soli, cynamonu, miodu z łyżką octu jabłkowego.
Kurczaka natrzeć ziołami, solą, czosnkiem oraz skórką z cytryny. Ja wszystkie przyprawy łączę z olejem i taką bejcą nacieram mięso. odstawiam na przynajmniej godzinę do lodówki. Ideałem byłoby przygotować i marynować kurczaka całą noc.
Kurczaka włożyć do piekarnika nastawionego na 200 stopni na 1,5 godziny.
30 minut przed końcem pieczenia mięsa włożyć brytfankę z dynią.
wspaniała pieczona dynia ♥ uwielbiam! a kurczak wygląda niezwykle dostojnie na dyniowej poduszeczce :) pycha!
OdpowiedzUsuńOstatnio
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania, które robią się praktycznie same 😉 a Twoj kurczak wygląda zachęcająco 😍
wygląda niezwykle smakowicie
OdpowiedzUsuńWprost kochamy pieczoną dynię <3
OdpowiedzUsuńTaki kurczak to marzenie!
OdpowiedzUsuń