poniedziałek, 24 września 2018

Kurczak zagrodowy w ziołach prowansalskich z pieczoną dynią

Zaletą tego dania jest to, że wszystko wkładamy do piekarnika i przez 1,5 godziny mamy wolne. Nam zastaje tylko wyłożenie na talerze dania. Przygotowanie to kwestia 10 minut. Kurczak zamarynowany w ziołach prowansalskich z dynią piżmową pieką się razem  w piekarniku.

SKŁADNIKI:

1 kurczak zagrodowy
3 łyżeczki ziół prowansalskich (lub własna kompozycja: rozmaryn, tymianek, cząber, szałwia)
2 łyżeczki soli
olej rzepakowy do natarcia mięsa
czosnek 2 ząbki
skórka z cytryny ok 1 łyżeczki
dynia piżmowa
szczypta cynamonu
sól
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżeczki oleju

PRZYGOTOWANIE:

Dynię piżmową obraną ze skórki i pociętą w kostkę zamarynować w oleju ze szczyptą soli, cynamonu, miodu z łyżką octu jabłkowego.

Kurczaka natrzeć ziołami, solą, czosnkiem oraz skórką z cytryny. Ja wszystkie przyprawy łączę z olejem i taką bejcą nacieram mięso. odstawiam na przynajmniej godzinę do lodówki. Ideałem byłoby przygotować i marynować kurczaka całą noc.

Kurczaka włożyć do piekarnika nastawionego na 200 stopni na 1,5 godziny.
30 minut przed końcem pieczenia mięsa włożyć brytfankę z dynią.

5 komentarzy:

  1. wspaniała pieczona dynia ♥ uwielbiam! a kurczak wygląda niezwykle dostojnie na dyniowej poduszeczce :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio
    Uwielbiam takie dania, które robią się praktycznie same 😉 a Twoj kurczak wygląda zachęcająco 😍

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda niezwykle smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wprost kochamy pieczoną dynię <3

    OdpowiedzUsuń