To najlepsze ciasto z tzw. zdrowych ciast jakie jadłam.
Jest z mąki kokosowej, miodu akacjowego, dyni i kilku jeszcze składników które przeczytanie poniżej.
Wilgotne w środku i nie kruszy się. Dla mnie hit jesieni.
SKŁADNIKI
4 jajka L (duże)
250 g mąki kokosowej około szklanki
1/2 szklanki mąki ryżowej
1 i 1/2 szklanki startej na małych oczkach dyni piżmowej, ale nie tych najmniejszych (moja tarka ma 3 "wielkości" wybrałam środkowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki miodu akacjowego
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu lub więcej jeśli lubicie - ja lubię i dałam więcej
2 łyżeczki startej skórki ze sparzonej pomarańczy
Przygotowanie:
Jajka ubić z miodem na puch, dodać mąkę kokosową i ryżową (wsyp najpierw 150 g mąki kokosowej i zobacz jak absorbuje mokre składniki, to zależy od wielkości użytych jaj, ciasto ma być lejące się gęste ale nie tępe, i dosyp pozostałą część - ja wsypałam od razu całość mąki, ale używając jajek wiem, że wielkość jaj robi różnicę) dodaj przyprawy i skórkę z pomarańczy. Na koniec dodać dynię i delikatnie wmieszać w masę.
Ciasto przelać do tortownicy np. 20 cm, formy na muffiny lub innej.
Składniki można podwoić, wtedy ciasta jest dużo na dużą blachę.
Piec w 180 stopniach C przez 45 - 50 minut.
Krem jest z mascarpone z miodem i z wanilią. Można oprószyć tylko cukrem pudrem.
Wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne!
OdpowiedzUsuńPozwolisz, że skorzystam z przepisu? Nie mogę przejść obok tego rozkosznego ciasta obojętnie...
Aniu, TAK <3
Usuń1/2 czego mąki ryżowej ?
OdpowiedzUsuńszklanki, dzięki za uważne przeczytanie,już dopisałam, spieszyłam się z przepisem żeby go nie zapomnieć i "zjadłam" szklankę ;) Pozdrawiam
UsuńTak myślałam, ale wołam się upewnić 😁 jutro robię wyglada obłędnie i napewno tak tez smakuje
UsuńDziękuje i pozdrawiam 😊
Bardzo się cieszę, jestem ciekawa jak wyjdzie i czy będzie Ci smakować. Jest pyszne, ja bardzo rzadko używam mąkę kokosową ze względu na jej „ciężkość tłustość” - a tu mnie pozytywnie zaskoczyła.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńale bosko wygląda! :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjne to ciacho :) ja właśnie wybieram się na wieś po moje dynie :D :D :D
OdpowiedzUsuńCzy można użyć dyni hokaido?
OdpowiedzUsuńMyślę,że tak. Będę tez robić z hokaido.
Usuń