Taka babeczka będzie jak znalazł na drugie śniadanie. Razowa mąka orkiszowa, miód i suszone maliny. |
Składniki:
500 g razowej mąki orkiszowej
250 ml mleka sojowego lub zwykłego
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki miodu
1 i 1/2 proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki utłuczonych w moździerzu goździków
4 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
suszone maliny 1/2 opakowania
Przygotowanie:
Suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier wsyp do miski.Mokre składniki: oliwę, mleko, miód i jajko dodaj do suchych. Zmieszaj na jednolitą masę. Dodaj suszone maliny lub jagody. Napełnij masą papilotki do 3/4 ich wysokości. Wstaw do piekarnika na 25 minut nagrzanego do 190 stopni.
Z podanych składników wychodzi 12-15 sztuk.