sobota, 3 października 2020

Kotlety z kalafiora i kaszy z pieczarkami

 

Kotlety są naprawdę zero waste. 

Z obiadu została kasza gryczana niepalona (ale może być każda inna lub ziemniaki z obiadu) i kalafior. Usmażyłam z tego kotlety, które znalazły się w lunchbox'ie. Obok propozycja deseru: pancakes z bananem, pomarańcza.

SKŁADNIKI:

1/2 ugotowanego kalafiora

1 i 1/2 ugotowanej kaszy jaglanej lub gryczanej niepalonej

cebula 

ząbek czosnku

sól i pieprz do smaku

drobno posiekana natka 

 1 jajko lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego

kilka łyżek bezglutenowej lub zwykłej bułki tartej do obtaczania


350 g pieczarek

olej

1 łyżeczka ziołowego pieprzu

 1 łyżka tamari lub sosu sojowego (opcjonalnie)

sól i pieprz do smaku

natka spore ilości

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Kalafiora, kaszę i resztę składników umieścić w malakserze i zmiksować pulsacyjnie tak aby dało wyczuć się drobne kawałki. Masę przełożyć do miski. Jeśli jest rzadkie można dodać bułkę tartą lub mielone siemię lniane. Można też składniki zamiast do malaksera utłuc tłuczkiem do ziemniaków.

Uformować kulkę i obtoczyć w bułce tartej. Spłaszczyć od góry. Smażyć na rumiano z dwóch stron.


Oczyszczone pieczarki pokroić wrzucić na gorącą patelnię suchą i szybko mieszać, po krótkiej chwili dodać oleju i przyprawy. Mieszać aż będą soczyste. Posypać natką. 


środa, 30 września 2020

Biszkoptowe pancakes leciutkie jak chmurka

 

Biszkoptowe pancakes leciutkie jak chmurka, wszystko to dzięki pianie z białek

3 jaja

5 łyżek mąki (orkiszowej lub gryczanej) przesianej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru trzcinowego

olej do smażenia

owoce dowolne 

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier. Miksujemy 2 minuty. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy dalej. Do masy dodajemy 1/3 przesianej mąki i proszek do pieczenia, następnie mieszamy już łyżką lub szpatułką. Czynność powytwarzamy do skończenia. Rozgrzewamy olej i nakładamy porcję placuszka, zmniejszamy temperature, ponieważ ciasto zawiera cukier może łatwo się przypalić. Upieczone przekładamy na ręczniczku. Podajemy z owocami. 

wtorek, 29 września 2020

Dyniowy budyń jaglany

 

Budyń jaglany z pure z dyni, pastą tahini z sezamu, pomarańczą a dla pikantności imbir. Jedząc można mruczeć z rozkoszy:)

SKŁADNIKI:

2 i 1/2 szklanki mleka roślinnego (migdałowe)

200 g kaszy jaglanej

2-3 łyżki pure z dyni piżmowej

1 łyżka pasty sezamowej

skórka z pomarańczy do smaku

szczypta cynamonu

1/2 łyżeczki startego imbiru

miód akacjowy do smaku 


PRZYGOTOWANIE:

Pure z dyni: dynię piżmową obieram, kroję w kostkę i gotuję na parze. Miksuję.  Wykorzystuję do ciasta, chleba i deserów a resztę zamrażam wystudzone.

Kaszę gotuję w mleku migdałowym ok. 15 minut. Miksuję na gładko, dodaję tahinę, pure z dyni, przyprawy i dosładzam miodem. Przekładam do naczyń. 




poniedziałek, 28 września 2020

Zestaw lunchowy do lunboxu

 

Pyszny, zbilansowany lunch do pracy, szkoły lub wycieczkę do zabrania ze sobą


kasza gryczana (100 gram ugotowana z liściem laurowym i zielem angielskim z odrobiną oliwy) 

buraki przepis  buraki

pieczona pierś z indyka pierś z indyka ( dla wegan smażone TOFU)

natka lub tymianek 


deser

grejpfrut

serniczek przepis