Budyń jaglany z pure z dyni, pastą tahini z sezamu, pomarańczą a dla pikantności imbir. Jedząc można mruczeć z rozkoszy:)
SKŁADNIKI:
2 i 1/2 szklanki mleka roślinnego (migdałowe)
200 g kaszy jaglanej
2-3 łyżki pure z dyni piżmowej
1 łyżka pasty sezamowej
skórka z pomarańczy do smaku
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki startego imbiru
miód akacjowy do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Pure z dyni: dynię piżmową obieram, kroję w kostkę i gotuję na parze. Miksuję. Wykorzystuję do ciasta, chleba i deserów a resztę zamrażam wystudzone.
Kaszę gotuję w mleku migdałowym ok. 15 minut. Miksuję na gładko, dodaję tahinę, pure z dyni, przyprawy i dosładzam miodem. Przekładam do naczyń.
Idealny na jesienną porę. Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńKolejna pyszna propozycja w Twoim wykonaniu, a mam akurat w lodówce pure z dyni :-)
OdpowiedzUsuń