wtorek, 29 września 2020

Dyniowy budyń jaglany

 

Budyń jaglany z pure z dyni, pastą tahini z sezamu, pomarańczą a dla pikantności imbir. Jedząc można mruczeć z rozkoszy:)

SKŁADNIKI:

2 i 1/2 szklanki mleka roślinnego (migdałowe)

200 g kaszy jaglanej

2-3 łyżki pure z dyni piżmowej

1 łyżka pasty sezamowej

skórka z pomarańczy do smaku

szczypta cynamonu

1/2 łyżeczki startego imbiru

miód akacjowy do smaku 


PRZYGOTOWANIE:

Pure z dyni: dynię piżmową obieram, kroję w kostkę i gotuję na parze. Miksuję.  Wykorzystuję do ciasta, chleba i deserów a resztę zamrażam wystudzone.

Kaszę gotuję w mleku migdałowym ok. 15 minut. Miksuję na gładko, dodaję tahinę, pure z dyni, przyprawy i dosładzam miodem. Przekładam do naczyń. 




2 komentarze:

  1. Idealny na jesienną porę. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejna pyszna propozycja w Twoim wykonaniu, a mam akurat w lodówce pure z dyni :-)

    OdpowiedzUsuń