piątek, 4 grudnia 2020

Kompot ze skórek z jabłek ze świeżą żurawiną


Kompot ze skórek z jabłek ze świeżą żurawiną. Jabłka wykorzystałam do szarlotki,dodałam żurawinę, przyprawy i powstał bardzo smaczny.


skórki z 4-5 jabłek
1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny
1 laska cynamonu
kilka goździków
anyż gwiazdkowy
3 litry wody

Skórki z jabłek, żurawinę i przyprawy umieść w naczyniu. Dodaj przyprawy i wlej wodę. Gotuj ok 10 minut. Odstaw.

Kompot ten można wykorzystać do zrobienia świątecznej galaretki.
Wystarczy do 1 litra kompotu dodać 20 g żelatyny lub agar agar dla wegan.

wtorek, 1 grudnia 2020

Granola z SIRT mlekiem z kaszy gryczanej

 

Ostatnio bardzo popularna jest dieta SIRT. To za sprawą przemiany znakomitej wokalistki Adel. Sirtuiny to białka enzymatyczne w organizmie, które chronią  przed stanem zapalnym. Sirtuiny aktywowane są poprzez polifenole dostarczane wraz z pożywieniem. Dieta ma na celu nie tylko redukcję wagi,  ale przede wszystkim przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym. Dietę lepiej skomponować z dietetykiem. Ale każdy z nas może jeść produkty bogate w aktywatory sirtuin, polifenole. 

1/2 szklanki granoli z prażonymi migdałami i nerkowcami

( granolę przygotowałam z 300 gram bezglutenowych płatków owsianych, 3 łyżek miodu, 20 ml oleju, 50 gram migdałów, 50 gram nerkowców, szczypta soli)

2-3 łyżki gryki ekspandowanej

szklanka mleko z kaszy gryczanej*

SIRT mleko z kaszy gryczanej

1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej

1 daktyl Medjool

szczypta soli

750 ml przegotowanej zimnej wody

1 szklankę niepalonej kaszy gryczanej przepłukać pod bieżącą wodą zalać na noc zimną wodą i daktylem Medjool  ( mają one niski indeks glikemiczny 43-54). Rano odcedzić kaszę, przełożyć do kielichowego malaksera, wlać 750 ml zimnej przegotowanej wody i zmiksować ze szczyptą soli. Potem odcedzić na gazie. Napój przelać do butelki i przechowywać 2-3 dni w lodówce.