piątek, 4 grudnia 2020
Kompot ze skórek z jabłek ze świeżą żurawiną
wtorek, 1 grudnia 2020
Granola z SIRT mlekiem z kaszy gryczanej
Ostatnio bardzo popularna jest dieta SIRT. To za sprawą przemiany znakomitej wokalistki Adel. Sirtuiny to białka enzymatyczne w organizmie, które chronią przed stanem zapalnym. Sirtuiny aktywowane są poprzez polifenole dostarczane wraz z pożywieniem. Dieta ma na celu nie tylko redukcję wagi, ale przede wszystkim przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym. Dietę lepiej skomponować z dietetykiem. Ale każdy z nas może jeść produkty bogate w aktywatory sirtuin, polifenole. Jeśli intresuje was temat diety SIRT, to polecam mój artykuł na stronie www.gotujwstylueko.pl
1/2 szklanki granoli z prażonymi migdałami i nerkowcami
(granolę przygotowałam z 300 g bezglutenowych płatków owsianych, 3 łyżek miodu, 20 ml oleju, 50 g migdałów, 50 g nerkowców, szczypta soli)
2-3 łyżki gryki ekspandowanej
szklanka mleka z kaszy gryczanej*
SIRT mleko z kaszy gryczanej
1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
1 daktyl Medjool
szczypta soli
750 ml przegotowanej zimnej wody
PRZYGOTOWANIE:
1 szklankę niepalonej kaszy gryczanej przepłukać pod bieżącą wodą zalać na noc zimną wodą i daktylem Medjool (daktyle te mają niski indeks glikemiczny 43-54). Rano odcedzić kaszę, przełożyć do kielichowego malaksera, wlać 750 ml zimnej przegotowanej wody i zmiksować ze szczyptą soli. Potem odcedzić na gazie. Napój przelać do butelki i przechowywać 2-3 dni w lodówce.