wtorek, 1 grudnia 2020

Granola z SIRT mlekiem z kaszy gryczanej

 

Ostatnio bardzo popularna jest dieta SIRT. To za sprawą przemiany znakomitej wokalistki Adel. Sirtuiny to białka enzymatyczne w organizmie, które chronią  przed stanem zapalnym. Sirtuiny aktywowane są poprzez polifenole dostarczane wraz z pożywieniem. Dieta ma na celu nie tylko redukcję wagi, ale przede wszystkim przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym. Dietę lepiej skomponować z dietetykiem. Ale każdy z nas może jeść produkty bogate w aktywatory sirtuin, polifenole. Jeśli intresuje was temat diety SIRT, to polecam mój artykuł na stronie www.gotujwstylueko.pl
https://gotujwstylueko.pl/artykuly/kulinarne-abc/dieta-sirtfood

SKŁADNIKI:

1/2 szklanki granoli z prażonymi migdałami i nerkowcami

(granolę przygotowałam z 300 g bezglutenowych płatków owsianych, 3 łyżek miodu, 20 ml oleju, 50 g migdałów, 50 g nerkowców, szczypta soli)

2-3 łyżki gryki ekspandowanej

szklanka mleka z kaszy gryczanej*

SIRT mleko z kaszy gryczanej

1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej

1 daktyl Medjool

szczypta soli

750 ml przegotowanej zimnej wody

PRZYGOTOWANIE:

1 szklankę niepalonej kaszy gryczanej przepłukać pod bieżącą wodą zalać na noc zimną wodą i daktylem Medjool  (daktyle te mają niski indeks glikemiczny 43-54). Rano odcedzić kaszę, przełożyć do kielichowego malaksera, wlać 750 ml zimnej przegotowanej wody i zmiksować ze szczyptą soli. Potem odcedzić na gazie. Napój przelać do butelki i przechowywać 2-3 dni w lodówce. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz