sobota, 28 listopada 2020

Ucierane ciasto imbirowe

 

Ucierane ciasto imbirowe. Ciasto pachnie przepięknie. Jest miękkie i wilgotne. Zawiera przeciwzapalny imbir. 

blaszka 23x10

Składniki

300 g mąki orkiszowej tortowej przesianej

 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 1/2 szklanki cukru trzcinowego

1 opakowanie cukru waniliowego

220 g miękkiego  masła

4 jaja (temperatura pokojowa)

250 g konfitury imbirowej

1 łyżeczka świeżego imbiru drobno utartego

cukier puder do posypania (u mnie mielony w młynku cukier puder

 

Przygotowanie:

Masło i cukier ubijamy na puch. Wbijamy jajo i ubijamy aż się połączy z masą maślaną. Robimy tak aż do wbicia ostatniej jajka. Dodajemy mąkę po łyżce z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy cukier waniliowy, imbir i marmoladę (konfiturę imbirową). Dobrze jest wcześniej przemieszać konfiturę w słoiku w celu jej  rozluźnienia. Przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w 160 stopniach C ok. 75- 90 minut do suchego patyczka.

Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. 


1 komentarz: