czwartek, 4 stycznia 2018

Zupa krem z buraków z aromatem skórki cytrynowej



Buraki są lekkostrawne, pobudzają apetyt. Odkwaszają organizm, są zasadotwórcze.

Aby ugotować zupę potrzebne będą:

buraki - 5 szt
ekologiczny olej słonecznikowy tłoczony na zimno Bio Planet  - 2 łyżki
liść laurowy - 2 szt
ziele angielskie - 3 szt
cebula - 2 szt
olej do smażenia - 2 łyżki
sól i pieprz do smaku - 1 szczypta
sok z cytryny - 2 łyżki
skórka otarta z połówki cytryny
prażone pestki dyni - 2 łyżki

Niewielkiej wielkości buraki obieramy, kroimy w dość dużą kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Buraki z cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Dodajemy przyprawy i zalewamy zimną wodą. Po 10 minutach wlewamy sok z cytryny. Gotujemy całość ok 20 minut do miękkości warzyw. Dodajemy skórkę z cytryny ok 1/2 łyżeczki. Po tym czasie wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie. Zupę miksujemy. Dodajemy prażone pestki dyni i skrapiamy ekologicznym olejem słonecznikowym.