czwartek, 24 lipca 2025

Smoothie pomidorowe

 

Smoothie pomidorowe
Idealne na lato: smoothie z pomidorów :)

Orzeźwiające, lekkie i pełne antyoksydantów. Pomidory w wersji płynnej to świetny sposób na szybkie nawodnienie i porcję witamin. Dodaj odrobinę limonki, azcypte soli i cynamonu, kilka kostek lodu. Spróbuj tego nietypowego smoothie – zaskakuje smakiem i daje energię!

SKŁADNIKI:

kilka pomirodrów podłużnych


1-2 łyżeczki jagod goji 

1/2 papryki czerownej 

1 łyżka oliwy 

imbir trochę

cynamon

sok z limonki

pieprz i ostra papryka w proszku do smaku

szczypta soli himalajskiej 


PRZYGOTOWANIE:

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki wraz z papryką. Wszystko przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać kostki lodu. 

wtorek, 22 lipca 2025

Domowy chleb pszenny

Nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż domowy chleb – chrupiący z wierzchu, sprężysty w środku, pachnący głęboką fermentacją i prażonym zbożem. Tym razem przygotowałam bochen z ekologicznej mąki pszennej typu 1100 Demeter, wykorzystując zakwas orkiszowy (można też żytni) – zgodnie z wcześniejszymi metodami, które znacie już z mojego bloga.


To wypiek, który łączy tradycyjne podejście do pieczenia z najwyższej jakości składnikami. Ma zwartą, ale lekką strukturę, delikatnie kwaśny posmak i długo zachowuje świeżość. Idealny do śniadania z masłem klarowanym, pastą warzywną lub po prostu z odrobiną oliwy i solą.


Składniki:

 (1 duży bochenek)


Levain / zaczyn (noc wcześniej):

25 g aktywnego zakwasu orkiszowego lub żytniego

75 g mąki pszennej typ 1100

75 g wody


Ciasto właściwe:


cały zaczyn

425 g mąki pszennej typ 1100 Demeter

275 g wody (plus kilka łyżek do ewentualnego dostosowania hydratacji)

10 g soli

(opcjonalnie) 20 g oliwy z oliwek lub łyżeczka miodu dla głębi smaku


Przygotowanie:

1. Wieczór przed pieczeniem – levain:

Wymieszaj zakwas z wodą i mąką. Odstaw na noc w temperaturze pokojowej (ok. 8–12 h). Powinien być aktywny, napowietrzony i pachnący – jak w przepisach na chleb orkiszowy z ziarnami.


2. Rano – autoliza:

W dużej misce wymieszaj levain z mąką i wodą. Przykryj i odstaw na 30–60 minut. Dzięki autolizie ciasto będzie łatwiejsze do wyrabiania, a chleb bardziej elastyczny.


3. Dodanie soli i składanie:

Dodaj sól (i ewentualnie oliwę/miód). Wyrób ciasto lub zastosuj serię 4 składów co 30 minut.


4. Fermentacja wstępna:

Po ostatnim składaniu odstaw ciasto na ok. 1,5–2 godziny, aż lekko wyrośnie.


5. Formowanie:

Delikatnie odgazuj ciasto, uformuj bochenek i przełóż do koszyka do wyrastania (złączeniem do góry).


6. Drugie wyrastanie:

Pozostaw do wyrastania na 1–2 godziny w temperaturze pokojowej lub wstaw do lodówki na całą noc (do 12 h).


7. Pieczenie:

Nagrzej piekarnik do 240°C z kamieniem lub blachą i naczyniem z pokrywką.


Przełóż chleb na gorący kamień, natnij ostrym nożem lub żyletką.


Piecz 20 minut z parą, potem zdejmij pokrywę i dopiekaj kolejne 20–25 minut bez pary w 220°C, aż skórka stanie się ciemnozłota.




niedziela, 20 lipca 2025

Steki z kalafiora przepyszne


Stek z kalafiora z miso na puree z batatów i czarną soczewicą to roślinny talerz pełen smaku.

Zainspirowałam się daniem na Pinterest, ale nie było do niego przepisu. 

To danie to dowód na to, że kuchnia roślinna potrafi być zarówno sycąca, jak i wyrafinowana. Na zdjęciu widzicie: steka z kalafiora, upieczonego z pastą miso, która nadaje mu głębokiego smaku umami.

Aksamitne puree z batatów, lekko słodkie, kremowe i doskonale kontrastujące ze słonością kalafiora i z czarną soczewicą beluga, która dodaje białka i tekstury. Możecie też dodać ciecierzycę. Co kto lubi.

Całość dopełnia świeża kolendra i czerwony pieprz. Który niezwykle pasuje do batata.


To danie ż dostarcza mnóstwa wartości odżywczych. Idealne na obiad lub kolację, którą można zaserwować zarówno gościom, jak i sobie samemu – w ramach kulinarnego rozpieszczania.


Jeśli szukasz inspiracji na roślinny posiłek, który zachwyci smakiem i wyglądem – ten przepis jest dla Ciebie!


SKŁADNIKI: 


1 kalafior 

1/2 kostki miękkiego masła lub 2-3 łyżki oleju

1 ząbek czosnku 

2 łyżeczki pasty miso

sól

pieprz do smaku

chili w płatkach 1 szczypta 

1/2 łyżeczki kolendry lekko utartej w moździerzu

parmezan lub płatki nieaktywne drożdżowe do dania wegańskiego


1 batat

100 ml mleczka kokosowego

czerwony pieprz

1/2 szklanki czarnej soczewicy

kolendra natka


Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania kalafiora. Ja z kalafiora wykroiłam dwa steki ale jeśli masz niedużego kalafiora można go pociąć na ćwiartki. W misce wymieszaj dokładnie miso z masłem lub z niewielką ilością oleju, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz z przyprawami. Taką pastą pędzlem  posmaruj z każdej strony kalafiora, dopraw odrobiną soli i pieprzu. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni C. Na blasze połóż kalafiora i piecz go pod przykryciem do 60 minut. Mniej więcej w połowie czasu gotowania zacznij gotować soczewicę według przepisu na opakowaniu. Potrzebuje ona 30 minut aby być miękką. Na końcu ugotuj w posolonej wodzie batata a kiedy będzie miękki zmiksuj odcedź i zmiksuj z mleczkiem kokosowym. Wyłóż danie na talerze. Posyp kolendrą i czerwonym pieprzem.