Stek z kalafiora z miso na puree z batatów i czarną soczewicą to roślinny talerz pełen smaku.
Zainspirowałam się daniem na Pinterest, ale nie było do niego przepisu.
To danie to dowód na to, że kuchnia roślinna potrafi być zarówno sycąca, jak i wyrafinowana. Na zdjęciu widzicie: steka z kalafiora, upieczonego z pastą miso, która nadaje mu głębokiego smaku umami.
Aksamitne puree z batatów, lekko słodkie, kremowe i doskonale kontrastujące ze słonością kalafiora i z czarną soczewicą beluga, która dodaje białka i tekstury. Możecie też dodać ciecierzycę. Co kto lubi.
Całość dopełnia świeża kolendra i czerwony pieprz. Który niezwykle pasuje do batata.
To danie ż dostarcza mnóstwa wartości odżywczych. Idealne na obiad lub kolację, którą można zaserwować zarówno gościom, jak i sobie samemu – w ramach kulinarnego rozpieszczania.
Jeśli szukasz inspiracji na roślinny posiłek, który zachwyci smakiem i wyglądem – ten przepis jest dla Ciebie!
SKŁADNIKI:
1 kalafior
1/2 kostki miękkiego masła lub 2-3 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki pasty miso
sól
pieprz do smaku
chili w płatkach 1 szczypta
1/2 łyżeczki kolendry lekko utartej w moździerzu
parmezan lub płatki nieaktywne drożdżowe do dania wegańskiego
1 batat
100 ml mleczka kokosowego
czerwony pieprz
1/2 szklanki czarnej soczewicy
kolendra natka
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania kalafiora. Ja z kalafiora wykroiłam dwa steki ale jeśli masz niedużego kalafiora można go pociąć na ćwiartki. W misce wymieszaj dokładnie miso z masłem lub z niewielką ilością oleju, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz z przyprawami. Taką pastą pędzlem posmaruj z każdej strony kalafiora, dopraw odrobiną soli i pieprzu. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni C. Na blasze połóż kalafiora i piecz go pod przykryciem do 60 minut. Mniej więcej w połowie czasu gotowania zacznij gotować soczewicę według przepisu na opakowaniu. Potrzebuje ona 30 minut aby być miękką. Na końcu ugotuj w posolonej wodzie batata a kiedy będzie miękki zmiksuj odcedź i zmiksuj z mleczkiem kokosowym. Wyłóż danie na talerze. Posyp kolendrą i czerwonym pieprzem.