Stek z kalafiora z miso na puree z batatów i czarną soczewicą to roślinny talerz pełen smaku.
To danie to dowód na to, że kuchnia roślinna potrafi być zarówno sycąca, jak i wyrafinowana. Na zdjęciu widzicie: steka z kalafiora, upieczonego z pastą miso, która nadaje mu głębokiego smaku umami.
Aksamitne puree z batatów, lekko słodkie, kremowe i doskonale kontrastujące ze słonością kalafiorai z czarną soczewicą beluga, która dodaje białka i tekstury. Możecie też dodać ciecierzycę. Co kto lubi.
Całość dopełnia świeża kolendra i czerwony pieprz. Który niezwykle pasuje do batata.
To danie ż dostarcza mnóstwa wartości odżywczych. Idealne na obiad lub kolację, którą można zaserwować zarówno gościom, jak i sobie samemu – w ramach kulinarnego rozpieszczania.
Jeśli szukasz inspiracji na roślinny posiłek, który zachwyci smakiem i wyglądem – ten przepis jest dla Ciebie!
SKŁADNIKI:
1 kalafior
1/2 kostki miękkiego masła lub 2-3 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki pasty miso
sól
pieprz do smaku
chili w płatkach 1 szczypta
1/2 łyżeczki kolendry lekko utartej w moździerzu
parmezan lub płatki nieaktywne drożdżowe do dania wegańskiego
1 batat
100 ml mleczka kokosowego
czerwony pieprz
1/2 szklanki czarnej soczewicy
kolendra natka
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania kalafiora. Ja z kalafiora wykroiłam dwa steki ale jeśli masz niedużego kalafiora można go pociąć na ćwiartki. W misce wymieszaj dokładnie miso z masłem lub z niewielką ilością oleju, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz z przyprawami. Taką pastą pędzlem posmaruj z każdej strony kalafiora, dopraw odrobiną soli i pieprzu. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni C. Na blasze połóż kalafiora i piecz go pod przykryciem do 60 minut. Mniej więcej w połowie czasu gotowania zacznij gotować soczewicę według przepisu na opakowaniu. Potrzebuje ona 30 minut aby być miękką. Na końcu ugotuj w posolonej wodzie batata a kiedy będzie miękki zmiksuj odcedź i zmiksuj z mleczkiem kokosowym. Wyłóż danie na talerze. Posyp kolendrą i czerwonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz