czwartek, 12 listopada 2020

Zdrowy lunchbox zestaw w 30 minut

 

Zestaw jest zdrowy i sycący dzięki soczewicy. Po takim daniu czujemy się zdrowo najedzeni. 

1/2 szklanki kaszy pęczak

1/2 szklanki soczewica czarna i zielona (razem )

liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego

małe opakowanie pieczarek

sól i pieprz do smaku

pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki

cebula

natka pietruszki posiekana  2 łyżeczki

1 łyżka oleju rzepakowego


2 buraki ugotowane na parze (kupuję gotowe buraki ugotowane na parze)

czerwona cebula

1 łyżka oliwy z oliwek

sok z cytryny 1 łyżka

ogórek kiszony

Do garnka z wrzącą woda wrzucamy wypłukaną kaszę wraz z soczewicą, liściem laurowym i zielem angielskim i gotujemy 30 mint.

W międzyczasie kroimy cebulę w kosteczkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pocięte pieczarki i smażymy, dodajemy odcedzoną kaszę z soczewicą. Mieszamy doprawiamy do smaku, posypujemy natką.  

Buraki ścieramy na tarce, czerwoną cebulkę kroimy w kostkę. Mieszamy z oliwą i z sokiem z cytryny.

Ogórka kroimy w plasterki. 

 

poniedziałek, 9 listopada 2020

Grzyby leśne z makaronem gryczanym z miso

 

200 gram makaronu gryczanego świderki Fabjański 

300 -400 gram grzybów leśnych ( u mnie maślaki i podgrzybki

1 łyżka miso

sól i pieprz do smaku

biała cebula czosnkowa

1 łyżka tamari lub sosu sojowego 

2 łyżki oleju rzepakowego

Grzyby oczyść, pokrój w plasterki i obgotuj w osolonym wrzątku 3 minuty. Odcedź. Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojoną cebulę w piórka. Smaż kilka minut. Dodaj grzyby i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie. Duś ok 5 minut. W pół szklanki wody rozpuść paste miso i wlej łyżkę sosu tamari. Wlej do duszonych grzybów. Duś jeszcze chwilkę. 


Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Dodaj do grzybów, wymieszaj. Nakładaj na talerze. Posyp natką i dodaj świeży czarny pieprz.