Zestaw jest zdrowy i sycący dzięki soczewicy. Po takim daniu czujemy się zdrowo najedzeni.
SKŁADNIKI
1/2 szklanki kaszy pęczak1/2 szklanki soczewica czarna i zielona (razem )
liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego
małe opakowanie pieczarek
sól i pieprz do smaku
pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki
cebula
natka pietruszki posiekana 2 łyżeczki
1 łyżka oleju rzepakowego
2 buraki ugotowane na parze (kupuję gotowe buraki ugotowane na parze)
czerwona cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z cytryny 1 łyżka
ogórek kiszony
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka z wrzącą wodĄ wrzucamy wypłukaną kaszę wraz z soczewicą, liściem laurowym i zielem angielskim i gotujemy 30 mint.
W międzyczasie kroimy cebulę w kosteczkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pocięte pieczarki i smażymy, dodajemy odcedzoną kaszę z soczewicą. Mieszamy doprawiamy do smaku, posypujemy natką.
Buraki ścieramy na tarce, czerwoną cebulkę kroimy w kostkę. Mieszamy z oliwą i z sokiem z cytryny.
Ogórka kroimy w plasterki.