poniedziałek, 9 listopada 2020

Grzyby leśne z makaronem gryczanym z miso

 

Pyszny gryczany makaron z maślakami i podgrzybkami.

SKŁADNIKI

200 g makaronu gryczanego użyłam świderek

300 - 400 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych (u mnie maślaki i podgrzybki)

1 łyżka pasty miso

sól i pieprz do smaku

biała cebula dałam czosnkowej

1 łyżka tamari lub sosu sojowego 

2 łyżki oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE:

Grzyby oczyść, pokrój w plasterki i obgotuj w osolonym wrzątku 3-4 minuty. Odcedź na durszlaku. Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojoną cebulę w piórka. Smaż kilka minut. Dodaj grzyby i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie. Duś ok. 5 minut. W pół szklanki wody rozpuść pastę miso i wlej łyżkę sosu tamari. Wlej do duszonych grzybów. Duś jeszcze chwilkę. 

Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po odcedzeniu Dodaj do grzybów, wymieszaj. Nakładaj na talerze. Posyp natką i dodaj świeży czarny pieprz. 




3 komentarze: