300 - 400 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych (u mnie maślaki i podgrzybki)
1 łyżka pasty miso
sól i pieprz do smaku
biała cebula dałam czosnkowej
1 łyżka tamari lub sosu sojowego
2 łyżki oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby oczyść, pokrój w plasterki i obgotuj w osolonym wrzątku 3-4 minuty. Odcedź na durszlaku. Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojoną cebulę w piórka. Smaż kilka minut. Dodaj grzyby i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie. Duś ok. 5 minut. W pół szklanki wody rozpuść pastę miso i wlej łyżkę sosu tamari. Wlej do duszonych grzybów. Duś jeszcze chwilkę.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po odcedzeniu Dodaj do grzybów, wymieszaj. Nakładaj na talerze. Posyp natką i dodaj świeży czarny pieprz.
Świetne o tej porze roku!
OdpowiedzUsuńWyśmienite połączenie, nie jadłam nigdy makaronu gryczanego, aż wstyd się przyznać.
OdpowiedzUsuńUdane połączenie❤
OdpowiedzUsuń