środa, 3 marca 2021

Kapuśniak z kiszonej czerwonej kapusty

 

Kapuśniak trochę inny bo z kiszonej czerwonej kapusty. 


Składniki:


1 marchewka

kawałek selera

pietruszka

cebula

2 ziemniaki

2 łyżki oleju

sól i pieprz

1/2 łyżeczki kminku

1 łyżeczka majeranku

1/2 łyżeczki cząbru

2 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

szklanka soku z kiszonej czerwonej kapusty

3/4 szklanki kiszonej czerwonej kapusty

Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Seler i cebulę kroimy w małą kostkę a ziemniaki  w dość dużą.  W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa lekko je podsmażając. Wlewamy wodę do 3/4 wysokości naczynia. Dodajemy przyprawy. Gotujemy kilka minut do  miękkości ziemniaków. Wlewamy sok z kapusty i dodajemy kiszoną kapustę. Gotujemy 15 minut. na koniec posypujemy majerankiem. Podałam z gryczanym chlebem na zakwasie. 





poniedziałek, 1 marca 2021

Paszteciki z soczewicy na Wielkanoc


P
iekąc pasztet z soczewicy niewielką ilość masy przeznaczoną na pasztet umieściłam w małych foremkach na babeczki. Myślę, że będą smaczną ozdobą na Wielkanocnym stole. 

Składniki:

soczewica czerwona - 1 szklanka
dynia kawałek ok. 1 szklanki
marchew - 1 szt.
czosnek 1 sztuka
cebula mała 1 szt.
bułka tarta bezglutenowa lub mielone siemię lniane- 1 łyżka
kurkuma - 1 łyżeczka
rozmaryn - 1 łyżeczka
cząber - 1 łyżeczka
sól do smaku
papryczka chili do smaku
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
olej - 1 łyżka

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Obrać warzywa i pokroić na małe kawałki. Rozgrzać rondel, wlać olej i dodać warzywa. Udusić do miękkości (ok. 15 minut) pod koniec dodając koncentrat pomidorowy. Soczewicę i warzywa przełożyć do malaksera dodać bułkę tartą lub mielone siemię lniane zmiksować oraz przyprawy. Przełożyć do foremek na babeczki (użyłam silikonowych) posmarowanych cienką warstwą olejem.
Piec 30 minut w 180 stopniach C.

Podawać z chrzanem i roszponką.