Kapuśniak trochę inny bo z kiszonej czerwonej kapusty.
Składniki:
1 marchewka
kawałek selera
pietruszka
cebula
2 ziemniaki
2 łyżki oleju
sól i pieprz
1/2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki cząbru
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
szklanka soku z kiszonej czerwonej kapusty
3/4 szklanki kiszonej czerwonej kapusty
Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Seler i cebulę kroimy w małą kostkę a ziemniaki w dość dużą. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa lekko je podsmażając. Wlewamy wodę do 3/4 wysokości naczynia. Dodajemy przyprawy. Gotujemy kilka minut do miękkości ziemniaków. Wlewamy sok z kapusty i dodajemy kiszoną kapustę. Gotujemy 15 minut. na koniec posypujemy majerankiem. Podałam z gryczanym chlebem na zakwasie.