Składniki:
soczewica czerwona - 1 szklanka
dynia kawałek ok. 1 szklanki
marchew - 1 szt.
czosnek 1 sztuka
cebula mała 1 szt.
bułka tarta bezglutenowa lub mielone siemię lniane- 1 łyżka
kurkuma - 1 łyżeczka
rozmaryn - 1 łyżeczka
cząber - 1 łyżeczka
sól do smaku
papryczka chili do smaku
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
olej - 1 łyżka
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Obrać warzywa i pokroić na małe kawałki. Rozgrzać rondel, wlać olej i dodać warzywa. Udusić do miękkości (ok. 15 minut) pod koniec dodając koncentrat pomidorowy. Soczewicę i warzywa przełożyć do malaksera dodać bułkę tartą lub mielone siemię lniane zmiksować oraz przyprawy. Przełożyć do foremek na babeczki (użyłam silikonowych) posmarowanych cienką warstwą olejem.
Piec 30 minut w 180 stopniach C.
Podawać z chrzanem i roszponką.
Super :)
OdpowiedzUsuń