środa, 10 sierpnia 2022

Dania z patelni dla rodziny na cały dzień


P
atelnia jest tym naczyniem, które używam niemal codziennie. Praktycznie nie chowam jej do szuflady z garnkami ponieważ ciągle muszę ją mieć w zasięgu ręki. Rano smażymy pancakes, placuszki, racuszki, naleśniki a na obiad dusimy gulasze, wieczorem na kolację robimy danie kuchni chińskiej lub risotta. Przyrządzane posiłki za pomocą patelni mają smak, krótki czas przygotowania ( mój rekord dania obiadowego to 8 minut!), mniej naczyń do zmywania;) Od wielu lat kupuję i używam patelnie różnych marek. Często muszę je zmieniać mimo, że wybieram - moim zdaniem - dobrej jakości. Otrzymałam do testowania patelnię WOLL Diamond z tytanowo-diamentową powłoką (5 warstw!) o wysokości 7 cm z odpinaną rączką - wspaniałe rozwiązanie. 


Patelnie głębokie są idealne do przyrządzania dań mięsnych, wegetariańskich i wegańskich. Świetnie nadaąj się do gulaszu, risotta, dań z użyciem makaronu, grzybów, warzyw, stir fry, frittaty, ziemniaczanej  hiszpańskiej tortilli oraz mnóstwa dań kuchni polskiej, włoskiej i chińskiej. Każdej. 

Często poszukuję i czytam recenzje różnych przedmiotów, które zamierzam kupić. Przy wyborze ważna jest dla mnie informacja o jakości oraz obiektywna opinia na temat produktu. Taką też postaram się napisać o patelni Woll Diamond. Możecie pomyśleć, tak, dostała do testowania i teraz pisze same dobre rzeczy. Jednak, ja, kiedy dostaję zapytanie o recenzję najpierw szukam informacji u producenta o produkcie i wtedy decyduję czy chcę ten produkt testować. Zdarza się, że odmawiam tym, którzy mają zły produkt a chcą go wypromować. 

Kilka słów o samej patelni. Patelnia Woll Diamond głęboka 24 cm ma nano kompozytową powłokę w technologii WOLL TITANIUM NONSTICK, odporną na ścieranie i zarysowania, dzięki temu potrawy są zdrowsze i zatrzymują znacznie więcej witamin. Można w niej gotować bez użycia tłuszczu lub z minimalną jego ilością. Doskonale przewodzi i kumuluje ciepło co oznacza że podczas gotowania zużywa się o 50-60% mniej energii a podczas pieczenia aż 90%. Patelnia z odpinaną rączką znakomicie mieści się w szafce, na półce, w piekarniku, lodówce. Rączka została tak zaprojektowana, aby nie odpinała się podczas użytkowania np. przenoszenia. Mamy na to gwarancję niemieckiego Biura Patentowego. Maksymalna temperatura zapiekania w piekarniku potraw przy użyciu patelni to 250 stopni C. Podczas pieczenia odpinamy rączkę aby móc ją wpiąć kiedy potrawa będzie gotowa.  

Śniadanie

Bananowo kokosowe placuszki z owocami

Ilość: 4 porcje

2 dojrzałe banany

2 łyżki wiórków kokosowych

1 1/2 szklanki mąki ( może być pszenna, orkiszowa, gryczana)

2 jaja L

1/2 szklanki mleka kokosowego

1 torebka cukru waniliowego

1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

olej do smażenia 

Dodatki: owoce sezonowe, mięta, cukier puder lub syrop klonowy


Przygotowanie:

Banany rozgnieć widelcem i dodaj resztę skłądników ciasta. Dobrze wymieszaj. Na  patelnię rozgrzaną na średnim ogniu nakładaj łyżką porcje ciasta. Smaż na rumiano z każdej strony. Usmażone placuszki przełóż na ręcznik papierowy. Na talerzykach rozłóż po kilka sztuk, dodaj owoce, listki mięty i upudruj cukrem lub polej syropem klonowym.

 

Obiad

Warzywa duszone z makaronem
Ilość porcji 4

Składniki:

1 bakłażan

2 marchewki

1 cukinia

puszka pomidorów

1 łyżeczka koncentratu

garść zielonej lub żółtej fasolki

cebula

1 łyżeczka suszonego czosnku i cebuli

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżeczka słodkiej papryki

chili i sól do smaku

olej do smażenia

makaron np. gryczane rurki (według uznania)

zioła świeże np. bazylia

Przygotowanie:

Marchewki obrać, pokroić w plasterki, cebulę pokroić w piórka, cukinię i bakłażana w kostkę, fasolkę przeciąć na mniejsze kawałki. Rozgrzać patelnię i zrumienić bakłażana bez tłuszczu. Zdjąć z patelni, wlać trochę oleju i smażyć resztę warzyw lekko soląc i dodając przyprawy. Wlać pomidory, dodać koncentrat i wymieszać. Przykryć pokrywką i dusić pod przykryciem ok.10 minut. W międzyczasie ugotować makaron. Po ugotowaniu dodać do duszonych warzyw, wymieszać. Na wierzch udekorować bazylią. Można posypać serem i zapiec w piekarniku pod grillem pamiętając o odpięciu rączki.


Kolacja

Risotto z kurkami i dynią
Ilość porcji: 4

200 g ryżu arborio

szczypta szafranu (opcjonalnie)

250 gram kurek

1/2 dyni

2 ząbki czosnku

cebula

sól do smaku

3 łyżki oliwy z oliwek

łyżka masła ( dla wegetarian)

750 ml bulionu warzywnego

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

pieprz do smaku

parmezan tarty ( do smaku dla wegetarian)

1 łyżka posiekanej natki


Przygotowanie:

Ugotować bulion z włoszczyzny (może być z kostki dobrej jakości). Oczyścić kurki, dynię pokroić w koskę. Odstawić. W kostkę pokroić cebulę, czosnek w plasterki. Rozgrzać patelnię i na niewielkiej ilości oliwy (1łyżka) kilka minut smażyć kurki na koniec delikatnie posolić. Przełożyć kurki do miski. Na patelnię ponownie wlać oliwę, dodać masło i wrzucić cebulę z czosnkiem, chwilę podsmażyć. Dodać ryż, wymieszać i smażyć chwilkę. Wlać wino, odparować. Wlać bulion, dodać szczyptę szafranu i zamieszać całość. Dusić wolno pod przykryciem ok. 17minut. Po tym czasie dodać kurki. Wymieszać. Wyłożyć na talerz posypać natką, pieprzem i parmezanem. 



Cena patelni nie jest niska. Jednak za tą ceną stoi jakość. Firma WOLL udziela aż 25 lat gwarancji na równość dna, dwuletnią gwarancję na powłokę i uchwyty, a posiadane certyfikaty TUV, GS oraz PFOA FREE gwarantują, że proces produkcji jest przyjazny dla środowiska. Kiedy policzę ile patelni zniszczyło mi się podczas przygotowywania posiłków, to suma i tak okazała się wyższa. 

 

Moja patelnia sprawdza się znakomicie. Smaży, dusi się na niej inaczej, bezpieczniej. Czas gotowania jest krótszy a smak potraw jest bogatszy. Nie mam obaw, że do żywności przedostaje się szkodliwa powłoka. Świetnie się ja czyści po życiu. Lubię z nią pracować. Jeśli i wy szukacie dobrej jakości patelni na lata polecam sklep internetowy https://www.patelnie-tytanowe.pl/ gdzie znajdziecie szeroki wybór patelni, garnków i akcesoria Woll.


wtorek, 9 sierpnia 2022

Risotto z kurkami i dynią

 


R
isotto z kurkami i z dynią.
Niedawno zaczęliśmy je zbierać. Nareszcie mamy kilka swoich miejsc. Nie rośnie ich tam  dużo ale zawsze na obiad uzbieramy😉. 
Zapraszam na risotto z kurkami.

Składniki:

200 g ryżu arborio

szczypta szafranu (dałam bo lubimy)
250 gram kurek

1/2 dyni 

1 łodyga selera naciowego

2 ząbki czosnku

cebula biała

sól do smaku

3 łyżki oliwy z oliwek

łyżka masła ( dla wegetarian)

750 ml bulionu warzywnego

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

pieprz do smaku

parmezan tarty ( do smaku dla wegetarian)

1 łyżka posiekanej natki

pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie:

Ugotować bulion z włoszczyzny ( może być z kostki dobrej jakości, polecam te z ekologicznego sklepu). Oczyścić kurki, dynię pokroić w koskę, seler w plasterki. Odstawić. W kostkę pokroić cebulę, czosnek w plasterki. Rozgrzać patelnię i na oliwie-1łyżka kilka minut smażyć kurki na koniec delikatnie je posolić. Przełożyć kurki do miski. Na tą samą  patelnię 2 łyżki wlać oliwy, dodać masło i wrzucić cebulę z czosnkiem, chwilę podsmażyć. Dodać ryż, wymieszać i smażyć chwilkę. Wlać wino, odparować. Wlać bulion ok 250 ml, dodać szczyptę szafranu i zamieszać całość. Dusić wolno pod przykryciem ok. 17minut dolewając co kilka minut bulion. Po tym czasie dodać kurki. Wymieszać. Wyłożyć na talerz posypać natką, pieprzem i parmezanem.