Niedawno zaczęliśmy je zbierać. Nareszcie mamy kilka swoich miejsc. Nie rośnie ich tam dużo ale zawsze na obiad uzbieramy😉.
Zapraszam na risotto z kurkami.
Składniki:
200 g ryżu arborio
szczypta szafranu (dałam bo lubimy)
250 gram kurek
1/2 dyni
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
cebula biała
sól do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka masła ( dla wegetarian)
750 ml bulionu warzywnego
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
pieprz do smaku
parmezan tarty ( do smaku dla wegetarian)
1 łyżka posiekanej natki
pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie:
Ugotować bulion z włoszczyzny ( może być z kostki dobrej jakości, polecam te z ekologicznego sklepu). Oczyścić kurki, dynię pokroić w koskę, seler w plasterki. Odstawić. W kostkę pokroić cebulę, czosnek w plasterki. Rozgrzać patelnię i na oliwie-1łyżka kilka minut smażyć kurki na koniec delikatnie je posolić. Przełożyć kurki do miski. Na tą samą patelnię 2 łyżki wlać oliwy, dodać masło i wrzucić cebulę z czosnkiem, chwilę podsmażyć. Dodać ryż, wymieszać i smażyć chwilkę. Wlać wino, odparować. Wlać bulion ok 250 ml, dodać szczyptę szafranu i zamieszać całość. Dusić wolno pod przykryciem ok. 17minut dolewając co kilka minut bulion. Po tym czasie dodać kurki. Wymieszać. Wyłożyć na talerz posypać natką, pieprzem i parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz