wtorek, 9 sierpnia 2022

Risotto z kurkami i dynią

 


R
isotto z kurkami i z dynią.
Niedawno zaczęliśmy je zbierać. Nareszcie mamy kilka swoich miejsc. Nie rośnie ich tam  dużo ale zawsze na obiad uzbieramy😉. 
Zapraszam na risotto z kurkami.

Składniki:

200 g ryżu arborio

szczypta szafranu (dałam bo lubimy)
250 gram kurek

1/2 dyni 

1 łodyga selera naciowego

2 ząbki czosnku

cebula biała

sól do smaku

3 łyżki oliwy z oliwek

łyżka masła ( dla wegetarian)

750 ml bulionu warzywnego

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

pieprz do smaku

parmezan tarty ( do smaku dla wegetarian)

1 łyżka posiekanej natki

pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie:

Ugotować bulion z włoszczyzny ( może być z kostki dobrej jakości, polecam te z ekologicznego sklepu). Oczyścić kurki, dynię pokroić w koskę, seler w plasterki. Odstawić. W kostkę pokroić cebulę, czosnek w plasterki. Rozgrzać patelnię i na oliwie-1łyżka kilka minut smażyć kurki na koniec delikatnie je posolić. Przełożyć kurki do miski. Na tą samą  patelnię 2 łyżki wlać oliwy, dodać masło i wrzucić cebulę z czosnkiem, chwilę podsmażyć. Dodać ryż, wymieszać i smażyć chwilkę. Wlać wino, odparować. Wlać bulion ok 250 ml, dodać szczyptę szafranu i zamieszać całość. Dusić wolno pod przykryciem ok. 17minut dolewając co kilka minut bulion. Po tym czasie dodać kurki. Wymieszać. Wyłożyć na talerz posypać natką, pieprzem i parmezanem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz