Zaczniesz przygotowywać zdrowe śniadania, proste lunche, zupy, zapiekanki które można mrozić.
Cudownym rozdziałem tej ksiażki jest część Mieszaj i łącz, zawiera listę warzyw sezonowych, prostych w przygotowaniu baz zbożowych, wstępnie przygotowanych dodatków białkowych.
W tej części znajduje się również propozycja na przygotowanie własnych bowli. Należy zacząć od listy zakupów, którą znajdziemy na kolejnej stronie. Z zakupionych produktów przygotujemy pesto, winegrety, a z pokrojonych warzyw, które w kolejnych dniach będą gotowe, "pod ręką", zostanie nam jedynie skomponowanie posiłku.
Zwolennicy planowania posiłków z góry, na 26 stronie kisążki znajdą czterotygodniowy plan z odnośnikami do przepisów wraz ze wskazówki dotyczącymi przygotowania dań, przejrzystą legendą wraz z podstawami zamrażania.
Autorka sugeruje, że przepis na pieczony zielony groszek BBQ jest uzależniający. Dlatego ja zmierzę się z nim jako pierwszym z tej książki:).
Przepis:
450 g mrożonego zielonego groszku
1 łyzka granulowanej cebuli i czosnku
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki musztardy w proszku (zmieliłam ziarna gorczycy)
1 łyżka brązowego cukru
1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżka oliwy z oliwek
Groszek rozmrozić, położyć na ściereczce i przykryć drugą od góry, aby odsączyć jak najwięcej wilgoci. W miseczce zmieszać przyprawy. Blachę do pieczenie posmarować oliwą, rozłożyć równomiernie płasko groszek i spryskać go oliwą. Piec przez ok. 20 minut w 180 stopniach C. Po tym czasie wyjąć z piekarnika. Ponownie spryskać oliwą i przemieszać aby groszek równomiernie się nią pokrył. Teraz posypać przygotowaną mieszanką przypraw i ponownie wymieszać aby cały otoczył się przyprawami. Wstawić ponownie do piekarnika i piec 45-50 minut, aż będzie złoty i chrupiący. Zostawić na blachach do całkowitego ostygnięcia. Można przełożyć, jeśli coś zostanie niezjedzone, do szczelnie zamykanego pojemnika.
Hity z zamrażarki na dania wegetariańskie. Ta część to skarbnica przepisów na dania gotowe do zamrażania.Każdy przepis opatrzony jest informacją ile czasu ugotowany posiłek można przechowywać w lodówce a ile w zamrażarce.
Przepisy w książce "Meal prep" Giny Homolki są tak apetyczne, że chciałoby się zrobić je wszystkie.
Na pewno skorzystam z informacji o wartościach odżywczych oraz kalorycznych dołączonych do opisanych potraw. Z całą pewnością przygotowanie posiłków metodą meal prep zainspirowała mnie do zastosowania prezentowanych w niej rozwiązań w praktyce. Książka jest doskonałą propozycją innego podejścia do procesu gotowania. Może je uatrakcyjnić i dać wiele satysfakcji bo przecież daje nam więcej czasowej elastyczności.
Dziękuję wydawnictwu ZNAK za egzemplarz książki.
Kisążkę polecam:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz