środa, 9 sierpnia 2017

Zupa szpinakowa z miętą

To najszybsza zupa kremowa jaką kiedykolwiek zrobiłam. Jeśli tylko ma się świeży szpinak. Inaczej w czas przygotowania należy wliczyć rozmrażanie. Swój mrożony szpinak wyjęłam wieczorem z zamrażarki do lodówki. W momencie przygotowywania był już rozmrożony.

Składniki:

paczka rozmrożonego szpinaku
(lub świeży)
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy 1 łyżka
litr bulionu
sól i pieprz
gałka muszkatołowa

dodatki: listki mięty, małe kuleczki mozzarelli, kiełki - do wyboru jakie macie, grzanki czosnkowe, czips ziemniaczany lub z boczku i co Wam jeszcze do głowy przyjdzie.

Przygotowanie:
Do gorącego oleju dodaj zmiażdżony czosnek, dodaj szpinak. Duś chwilkę. Wlej gorący bulion i gotuj 5 minut. Zmiksuj i dopraw. Dodaj dodatki jakie chcesz.