Kupiłam koszyczek porzeczek. Czarnych. Miało być ciasto, ale wyszły serniczki na zimno:)
Można jeść bez ograniczeń. Serek 0%, miód lub syrop klonowy. Są mocno owocowe.
Pierwotnie miałam upiec biszkopt, wykroić denka i zalać je masą. Ale je "odchudziłam" .
Skałdniki:
300 g czarnej porzeczki
opakowanie serka President 500 g 0 % tłuszczu
3 łyżki żelatyny
3 łyżki miodu
syrop klonowy do polania
Przygotowanie:
Czarną porzeczkę umuj, obierz i zmiksuj (można przetrzeć przez sito, jeśli chcesz pozbyć się pestek). Otrzymane pure z owoców zacznij podgrzewać mieszając aby się nie przypaliło. Pod koniec dodaj syrop lub miód. Sprawdź czy taka słodkość ci odpowiada. Kiedy się zagotuje dodaj 3 łyżki żelatyny i mieszaj trzepaczką. Żelatynę można też wcześniej namoczyć w 2 łyżkach zimej wody aby lepiej sie rozpuściła. Odstaw do ostygnięcia a nastepnie dodaj serek np. President 0% i zmieszaj. Nalewaj do silikonowej formy na muffiny ( dzięki niej można łatwo można je wyjąć). Wstaw do lodówki do stężenia. Podając na talerz można je polać syropem klonowym. Wyśmienicie smakują z miętą