sobota, 13 lipca 2013

Dietetyczne serniczki na zimno z czarnymi porzeczkami




Kupiłam koszyczek porzeczek. Czarnych. Miało być ciasto, ale wyszły serniczki na zimno:)
Można jeść bez ograniczeń. Serek 0%, miód lub syrop klonowy. Są mocno owocowe.
Pierwotnie miałam upiec biszkopt, wykroić denka i zalać je masą. Ale je "odchudziłam" .


Skałdniki:

300 g czarnej porzeczki
opakowanie serka President 500 g 0 % tłuszczu
3 łyżki żelatyny
3 łyżki miodu
syrop klonowy do polania


Przygotowanie:

Czarną porzeczkę umuj, obierz i zmiksuj (można przetrzeć przez sito, jeśli chcesz pozbyć się pestek). Otrzymane pure z owoców zacznij podgrzewać mieszając aby się nie przypaliło. Pod koniec dodaj syrop lub miód. Sprawdź czy taka słodkość ci odpowiada. Kiedy się zagotuje dodaj 3 łyżki żelatyny i mieszaj trzepaczką. Żelatynę można też wcześniej namoczyć w 2 łyżkach zimej wody aby lepiej sie rozpuściła.  Odstaw do ostygnięcia a nastepnie dodaj serek np. President 0% i zmieszaj. Nalewaj do silikonowej formy na muffiny ( dzięki niej można łatwo można je wyjąć). Wstaw do lodówki do stężenia. Podając na talerz można je  polać syropem klonowym. Wyśmienicie smakują z miętą

Kwaśnie, no właśnie

piątek, 12 lipca 2013

Grillowana brzoskwinia na grzance graham


Znalazłam w sklepie wreszcie wypiekany chleb tostowy graham! Jest lekki i puszysty. Próbowałam sama upiec chleb tostowy z przepisów blogerek, ale mój raczej przypominał niesłodką drożdżówkę.
Na grzance z tego pieczywa umieściłam grillowaną  brzoskwinię. Owoce same w sobie są pyszne. Soczyste i pachnące. A zgrillowana brzoskwinia jest jeszcze lepsza. Karmelizowany z niej cukier smakuje wybornie. Taka grzanka może stać się: śniadaniem, deserem.

SKŁADNIKI:

kromka tostowego chleba graham
połówka brzoskwini
ser ricotta lub Philadelphia  
łyżeczka miodu akacjowego
kilka listków mięty

PRZYGOTOWANIE:

Przekrój brzoskwinię na cząstki. Grilluj na rozgrzanej patelni, obok połóż chleb. Na upieczoną kromkę połóż ser ricotta i brzoskwinię. Całość polej płynnym miodem.