wtorek, 5 sierpnia 2025

Sałatka z radicchio, serem halloumi i śliwkami

Sałatka z radicchio, śliwkami i halloumi – kontrast, który działa!

Są takie połączenia, które z pozoru wydają się zbyt odważne, ale gdy już spróbujemy – zostają z nami na długo. Taka właśnie jest ta sałatka. Gorzka nuta radicchio miesza się z naturalną słodyczą śliwek i delikatną ostrością czerwonej cebuli. Do tego ser halloumi – lekko słony, sprężysty i cudownie złocisty po zgrillowaniu. Całość dopełnia dressing z octu balsamicznego, oliwy i francuskiej musztardy. Kropką nad i są kiełki amarantusa – nie tylko piękne, ale i pełne wartości odżywczych.


To danie może być efektowną przystawką, lekkim lunchem lub kolacją z kieliszkiem wytrawnego wina. Jest zaskakujące, sezonowe i pełne charakteru.


Składniki 

(2 porcje)

1 niewielka główka radicchio

6–8 dojrzałych śliwek, pokrojonych na pół

1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka

150 g sera halloumi

garść kiełków amarantusa (lub innych drobnych kiełków)


Na dressing:

2 łyżki oliwy extra virgin

1 łyżka octu balsamicznego

1-2 łyżeczki musztardy francuskiej (ziarnistej)

sól i świeżo mielony pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Radicchio opłucz, osusz i porwij na mniejsze kawałki.

Śliwki pokrój na pół, cebulę w cienkie piórka.

Halloumi pokrój na plasterki o grubości ok. 1 cm i smaż na suchej patelni aż będzie złocisty z obu stron.

W szklance lub małej miseczce wymieszaj składniki dressingu: oliwę, ocet balsamiczny, musztardę, sól i pieprz.

Na dużym talerzu ułóż radicchio, dodaj śliwki, cebulę, plastry halloumi i kiełki.


Polej dressingiem tuż przed podaniem.


Wskazówki:

Jeśli chcesz złagodzić gorycz radicchio, możesz ją sparzyć wrzątkiem lub wymoczyć kilka minut w zimnej wodzie z sokiem z cytryny.

Śliwki możesz zastąpić gruszką lub figami – również dobrze komponują się z serem i octem balsamicznym.


Możesz podać pieczywo. 

poniedziałek, 4 sierpnia 2025

Kopytka z burakiem

Kopytka z pieczonym burakiem
Kopytka z pieczonym burakiem – kolor i smak na talerzu.

Kopytka to klasyka polskiej kuchni. Wersja z pieczonym burakiem nie tylko zachwyca intensywną barwą, ale również wnosi subtelną słodycz i głębię smaku. Idealne na rodzinny obiad, ale też jako efektowne danie na spotkanie z przyjaciółmi. Można je serwować na słono –z czerwonym pesto – albo na słodko, np. duszonymi morelami lub śliwkami. Ich delikatna struktura i ziemisty smak buraka świetnie łączą się z wieloma dodatkami.


Jeśli masz już ugotowane ziemniaki i upieczone buraki, przygotowanie zajmie ci dosłownie kilkanaście minut. 

Moje warzywa upiekłam wraz z pieczeniem chleba. 


Składniki:

 4 porcje

400 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej dzień wcześniej)

1 średni burak (ok. 150 g), upieczony i obrany

1 jajko

ok. 100–130 g mąki orkiszowej + do podsypania

1/2 łyżeczki soli

opcjonalnie: 1 łyżka tartego parmezanu do ciasta


Sposób przygotowania:

Buraka upiecz (w całości, zawiniętego w folię aluminiową) w piekarniku w 200°C przez ok. 45–60 minut. Ostudź i obierz.


Ziemniaki przeciśnij przez praskę, buraka zetrzyj na drobnej tarce lub zmiksuj na gładkie purée. Połącz razem w misce.


Dodaj jajko, sól, pieprz i opcjonalnie parmezan. Stopniowo dosypuj mąkę i wyrabiaj ciasto – powinno być elastyczne, ale nie klejące się do rąk (ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków).


Podziel ciasto na 3–4 części, z każdej uformuj wałek i pokrój skośnie na kopytka.


Gotuj w osolonym wrzątku partiami – do momentu aż wypłyną, a potem jeszcze ok. 1 minutę.


💡 Jak podawać?

z masłem szałwiowym i startym serem


z prażonymi orzechami włoskimi i serem pleśniowym


z jogurtem greckim i karmelizowaną cebulką


jako dodatek do pieczonych warzyw lub grillowanego mięsa



Na zdjęciu widzisz surowe kopytka z burakiem – gotowe do wrzucenia do wrzątku. Piękny kolor, prawda? To efekt pieczonego buraka, który nadaje im nie tylko barwę, ale i wyjątkowy smak. My jedliśmy je z pesto z pietruszki i ze słonecznikiem. 

Jeśli szukacie pomysłu na danie, które jest zdrowe, sezonowe i robi efekt „wow” na talerzu – spróbujcie koniecznie tych kopytek z burakiem. Dajcie znać, z czym je podaliście!