piątek, 27 lipca 2018

Focaccia z pomidorami krok po kroku włoski przepis


Włosi mają swoje cudowne mąki manitobę i semolinę 00 z których wypiekają pyszne focaccie.
Ja użyłam mąki orkiszowej ekologicznej jasnej. Chciałabym przeprowadzić Was krok po kroku jak zrobić oryginalną focaccię, której nauczyłam się na warsztatach z Magazynem KUCHNIA i Cristiną Catese.



Składniki:

450 g mąki orkiszowej jasnej
270 g ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków
15 g świeżych drożdży
100-120 ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
rozmaryn
pomidorki 


Z podanych składników zagnieć ciasto około 10 minut.



Miskę oprósz mąką i odstaw w ciepłe miejsce na 3 (Cristina podkreśla przynajmniej na 3) godziny do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ponownie zagniatamy ciasto kilka minut podsypując mąką. 
Rozwałkujemy i przekładamy do formy ( ja użyłam 2 wąskich foremek)



Wierzch focaccia polej oliwą, posyp sola morską i posyp rozmarynem. Odstaw do wyrośnięcia.
Piecz w 180 stopniach około 30 minut.

* na warsztatach robiliśmy focaccię nadziewaną serami włoskimi




czwartek, 26 lipca 2018

Fit krem kalafiorowy z migdałami i wanilią


Kiedyś emitowano  uwielbiany przeze mnie program "Pieprz i wanilia?".  W sumie - myślałam - dziwne połączenie. Nie znałam zapachu wanilii tylko sztuczny cukier waniliowy. Więc wybrałabym wtedy pieprz. Dziś dylematu nie miałam i połączyłam krem z kalafiora z pieprzem i wanilią.  Do nich mleko z migdałów.

kalafior
pół szklanki blanszowanych migdałów moczonych przez noc
łyżeczka soli
pół łyżeczki wanilii
czarny pieprz
kilka łyżek oleju z migdałów


Odcedzić migdały z wody w której moczyły się kulka godzin, wlać ponownie szklankę czystej wody i zmiksować na gładko.
Kalafiora w całosci pokrajać na mniejsze części. Blanszować kilka minut. Dolać mleko migdałowe wraz ze zmiksowanymi migdałami, dodać wanilię. Gotować kilka minut do miękkości. Doprawić solą. Kiedy kalafior będzie miękki, dodać  pieprz a całość zmiksować na aksamit. Można przetrzeć przez sito.



Drzewko migdałowe.


poniedziałek, 23 lipca 2018

Gazpacho z pieczonych warzyw z limonką i awokado

Moja ulubiona letnia zupa. Gazpacho z pieczonych warzyw z limonką, kolendrą i awokado. Prosta i szybka zupa, której możesz przygotowywać duże ilości. Wtedy podwój składniki.

SKŁADNIKI:

2 czerwone papryki
3 malinowe dojrzałe pomidory
sól do smaku 
pieprz do smaku 
główka czosnku
cebula
oliwa z oliwek 3 łyżki 

limonka
awokado
kolendra

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa umyj i przekrój na pół. Polej oliwą i piecz w 200 stopniach około 30 - 45 minut. Przełóż do blendera kielichowego, wciśnij sok z limonki i zmiksuj. Schłódź w lodówce. 
Podawaj z kosteczkami awokado, plastrem limonki i kolendrą.