Włosi mają swoje cudowne mąki manitobę i semolinę 00 z których wypiekają pyszne focaccie.
Ja użyłam mąki orkiszowej ekologicznej jasnej. Chciałabym przeprowadzić Was krok po kroku jak zrobić oryginalną focaccię, której nauczyłam się na warsztatach z Magazynem KUCHNIA i Cristiną Catese.
Składniki:
450 g mąki orkiszowej jasnej
270 g ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków
15 g świeżych drożdży
100-120 ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
rozmaryn
pomidorki
Z podanych składników zagnieć ciasto około 10 minut.
Miskę oprósz mąką i odstaw w ciepłe miejsce na 3 (Cristina podkreśla przynajmniej na 3) godziny do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ponownie zagniatamy ciasto kilka minut podsypując mąką.
Rozwałkujemy i przekładamy do formy ( ja użyłam 2 wąskich foremek)
Wierzch focaccia polej oliwą, posyp sola morską i posyp rozmarynem. Odstaw do wyrośnięcia.
Piecz w 180 stopniach około 30 minut.
* na warsztatach robiliśmy focaccię nadziewaną serami włoskimi