czwartek, 26 lipca 2018

Fit krem kalafiorowy z migdałami i wanilią


Kiedyś emitowano  uwielbiany przeze mnie program "Pieprz i wanilia?".  W sumie - myślałam - dziwne połączenie. Nie znałam zapachu wanilii tylko sztuczny cukier waniliowy. Więc wybrałabym wtedy pieprz. Dziś dylematu nie miałam i połączyłam krem z kalafiora z pieprzem i wanilią.  Do nich mleko z migdałów.

kalafior
pół szklanki blanszowanych migdałów moczonych przez noc
łyżeczka soli
pół łyżeczki wanilii
czarny pieprz
kilka łyżek oleju z migdałów


Odcedzić migdały z wody w której moczyły się kulka godzin, wlać ponownie szklankę czystej wody i zmiksować na gładko.
Kalafiora w całosci pokrajać na mniejsze części. Blanszować kilka minut. Dolać mleko migdałowe wraz ze zmiksowanymi migdałami, dodać wanilię. Gotować kilka minut do miękkości. Doprawić solą. Kiedy kalafior będzie miękki, dodać  pieprz a całość zmiksować na aksamit. Można przetrzeć przez sito.



Drzewko migdałowe.


3 komentarze: