czwartek, 26 lipca 2018
Fit krem kalafiorowy z migdałami i wanilią
Kiedyś emitowano uwielbiany przeze mnie program "Pieprz i wanilia?". W sumie - myślałam - dziwne połączenie. Nie znałam zapachu wanilii tylko sztuczny cukier waniliowy. Więc wybrałabym wtedy pieprz. Dziś dylematu nie miałam i połączyłam krem z kalafiora z pieprzem i wanilią. Do nich mleko z migdałów.
kalafior
pół szklanki blanszowanych migdałów moczonych przez noc
łyżeczka soli
pół łyżeczki wanilii
czarny pieprz
kilka łyżek oleju z migdałów
Odcedzić migdały z wody w której moczyły się kulka godzin, wlać ponownie szklankę czystej wody i zmiksować na gładko.
Kalafiora w całosci pokrajać na mniejsze części. Blanszować kilka minut. Dolać mleko migdałowe wraz ze zmiksowanymi migdałami, dodać wanilię. Gotować kilka minut do miękkości. Doprawić solą. Kiedy kalafior będzie miękki, dodać pieprz a całość zmiksować na aksamit. Można przetrzeć przez sito.
Drzewko migdałowe.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo ciekawe połączenie musimy je koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, a krem musi smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńtakie proste,super pomysł!
OdpowiedzUsuń