

Zastaliśmy przywitani kieliszkiem prosecco i pysznymi wędlinami z mnóstwem owoców.
Każdy ma chyba swoje ulubione jabłko. Ja uwielbiam championy za ich smak lekko gruszkowy, za to,że nie rozpadają się podczas pieczenia. Tarta z pieczonymi jabłkami, rabarbarem, miętą i sosem karmelowo- cynamonowym.
szklanka mąki
1/3 kostki zimnego masła
3 łyżki cukru drobnego
cukier waniliowy do smaku
żółtko
2 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
4 jabłka champion
3 łyżki masła
łodyga rabarbaru
3 łyżki cukru muscvado lub trzcinowy
łyżeczka cynamonu
płatki migdałowe
listki mięty
Zagnieć albo zmieszaj ciasto w malakserze ze składników podanych wyżej. Odłóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij i rozwałkuj koło ok. 5 cm większe niż forma na tartę koło. Wyłóż do nasmarowanej masłem formy na tartę.
Jabłka obierz i pokrój na ósemki (bardzo przydatna jest krajalnica do jabłek na ósemki). Na patelni rozpuść masło i dodaj cukier muscovado lub trzcinowy, niech składniki połączą się w sos. Dodaj jabłka i pokrojony rabarbar. Kiedy jabłka będą prawie miękkie, zestaw i lekko wystudź. Całość przełóż na ciasto i zawiń ciasto do środka. Posyp cukrem. Na wiech jabłek rozsyp łatki migdałowe. Piecz w 180°C przez 45 minut.
Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:
• Półkruche ciasto z rabarbarem