czwartek, 30 czerwca 2016

Warsztaty grillowe z firmą Sokołów

Kilka tygodni temu gościłam w Dworku w Woli Suchożeberskiej na warsztatach kulinarnych z firmą SOKOŁÓW. Wraz z innymi blogerami grillowaliśmy produkty marki Sokołów w towarzystwie ogromnej ilości warzyw i owoców. 



Zastaliśmy przywitani kieliszkiem prosecco i pysznymi wędlinami z mnóstwem owoców.



Obejrzeliśmy film firmy Sokołów o jakości jaką charakteryzują się produkty Sokołowa.




Grille Webera zostały "odpalone" a my ruszyliśmy przygotowywać dania do grillowania. 
Każdy z nas wylosował przepis i miał sam lub w teamie pracować na nasz wspólny sukces. 


Nasze menu zawierało:  grzanki z masłem czosnkowym, sałatkę z arbuzem i fetą, żeberka z grilla, szaszłyki,  grillowane warzywa, ziemniaczki pieczone z boczkiem i z oscypkiem, sałatka z rostbefem i wiele dodatków w  postaci sosów i dipów. 


Stoły uginały się od bardzo dobrej jakości produktów. 


Sommelier z firmy Czerwona Oliwka profesjonalnie doradzał nam jak łączyć wino z poszczególnymi smakami  naszych dań. 


Najsmaczniejsza- - moim zdaniem  -  sałatka z rostbefem.


Grillowane warzywa: cykoria, cukinia , kolorowe papryki, bakłażan, marynowane w salsie cebulowej z sosem sojowym i oliwie.




Najprzyjemniejsza  część naszych warsztatów degustacja i wspólne biesiadowanie. 

Serdecznie dziękuję za zaproszenie. Za spotkanie wspaniałych ludzi. Gotowanie w takim towarzystwie to prawdziwa przyjemność. 

wtorek, 28 czerwca 2016

Tarta z pieczonymi jabłkami, rabarbarem, miętą i sosem karmelowo- cynamonowym


Każdy ma chyba swoje ulubione jabłko. Ja uwielbiam championy za ich smak lekko gruszkowy, za to,że nie rozpadają się podczas pieczenia. Tarta z pieczonymi jabłkami, rabarbarem, miętą i sosem karmelowo- cynamonowym.

Ciasto:

szklanka mąki 
1/3 kostki zimnego masła
3 łyżki cukru drobnego
cukier waniliowy do smaku
żółtko
2 łyżki lodowatej wody

Nadzienie:

4 jabłka champion
3 łyżki masła
łodyga rabarbaru
3 łyżki cukru muscvado lub trzcinowy
łyżeczka cynamonu
płatki migdałowe
listki mięty



PRZYGOTOWANIE:

Zagnieć albo zmieszaj ciasto w malakserze ze składników podanych wyżej. Odłóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij i rozwałkuj koło ok. 5 cm większe niż forma na tartę koło. Wyłóż do nasmarowanej masłem formy na tartę.

Jabłka obierz i pokrój na ósemki (bardzo przydatna jest krajalnica do jabłek na ósemki). Na patelni rozpuść masło i dodaj cukier muscovado lub trzcinowy, niech składniki połączą się w sos. Dodaj jabłka i pokrojony rabarbar. Kiedy jabłka będą prawie miękkie, zestaw i lekko wystudź. Całość przełóż na ciasto i zawiń ciasto do środka. Posyp cukrem. Na wiech jabłek rozsyp łatki migdałowe. Piecz w 180°C przez 45 minut.