czwartek, 26 stycznia 2017

PURE Z SELERA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM

Przepyszne, lekkie i kremowe pure z selera z mleczkiem kokosowym polane olejem lnianym z pierwszego tłoczenia.

SKŁADNIKI:

seler korzeniowy duża bulwa
mleczko kokosowe 250 ml
sól około 1/2 łyżeczki 
olej lniany 1 -2 łyżki 
orzeszki piniowe
pieprz
gałka muszkatołowa 1 szczypta 
natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Selera obrać, umyć i pokroić w dość dużą kostkę. Ugotować do miękkości ok. 15 minut. Odcedzić i dodać sól, wlać mleczko i zmiksować. Doprawić pieprzem i gałką. Polać olejem lnianym i posypać uprażonymi orzeszkami piniowymi.

Orzeszki piniowe w całkiem rozsądnej cenie kupiłam w Rossmanie.