sobota, 1 lutego 2025

Kaczka z grzybami i chrupiącymi warzywami

Aromatyczna uczta inspirowana kuchnią azjatycką! Soczysta kaczka z warzywami i grzybami, delikatny czerwony ryż oraz chrupiący bok choy posypany czarnym sezamem tworzą wyjątkowe połączenie smaków. To idealny balans między intensywnością przypraw a subtelną świeżością składników – danie, które zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem.


SKŁADNIKI:

1 pierś z kaczki

5-6 grzybów shitake ( mogą być pieczarki)

kawałek imbiru

2 ząbki czosnku

olej

olej sezamowy

sos sojowy

przyprawa chińska pięć smaków

bok choy

papryka czerwona

sezam 1 łyżka

bazylia tajska ( jej smak jest niezwykły, nadaje daniu iście azjatyckiego smaku) 


PRZYGOTOWANIE:

Pierś z kaczki odciąć ze skóry, przeciąć wzdłuż na pół a następnie pokroić paseczki. Przełożyć do miski i zamarynować w łyżce sosu sojowego, 1/3 łyżeczki przyprawy pięć smaków i soli. Paprykę i grzyby pokroić na paseczki. Obrany imbir zetrzeć na tarce, czosnek pokroić na plasterki. Kapustę pak czoy pokroić na 2 cm kawałki.

Na patelni rozgrzać olej i na mocno rozgrzanym tłuszczu smażyć kaczkę, potem dodać imbir i czosnek, paprykę i grzyby. Wszystko razem smażyć krótko. Na drugiej patelni rozgrzałam olej dodałam kapustę, czosnek i imbir oraz doprawić solą. Smażyć kilka minut. 

Danie podałam z czerwonym ryżem. Kapustę posypałam prażonym czarnym sezamem a kaczkę polałam niewielką ilością oleju sezamowego oraz dodałam listki bazylii tajskiej.

czwartek, 30 stycznia 2025

Podpłomyki jęczmienne z salsą pomidorowo cytrynową

Podpłomyki jęczmienne z salsą z pomidora, pieczonej papryki, kiszoną cytryną, zaterem i miętą.


SKŁADNIKI:

250 g mąki jęczmiennej

2 g soli

125 ml wody ciepłej

30 ml oliwy lub oleju

SALSA:

pomidor malinowy

1 pieczona papryka

1/4 szt. kiszonej cytryny

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

1/2 łyżeczki zataru

natka pietruszki trochę

2-3 listki mięty (opcjonalnie)

sól i pieprz do smaku 


PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników zagnieć ciasto i zrób kulę. Podziel ją na cztery części. Z każdej uformuj kulkę i rozwałkuj obracając ciasto o 90 stopni na cienki placek około1 mm. Piecz na dobrze rozgrzanej patelni z dwóch stron.

Pomidora sparz i obierz ze skórki. Potnij go, paprykę (paprykę dałam gotową ze słoika) i czosnek w kosteczkę. Dodaj oliwę, dopraw solą, pieprzem i zatarem. Na koniec dodaj jeśli masz kiszoną cytrynę. Samą skórkę pokrojoną w malutką kosteczkę. Jeśli nie masz dodaj ogórka lub awokado. Całość posyp natką posiekaną z miętą.


wtorek, 28 stycznia 2025

Surówka coleslaw z winogronami w kremowym sosie

Świeża, chrupiąca i pełna smaku! Ta wyjątkowa surówka coleslaw łączy soczyste winogrona, chrupiące orzechy i kwaśną miechunkę. Całość polana kremowym, delikatnym sosem. Idealna jako dodatek do obiadu lub lekka, orzeźwiająca przekąska. Spróbuj i zakochaj się w tym połączeniu!

SKŁADNIKI:

1/4 szt kapusty

1 marchew

garść winogron zielonych

jabłko zielone granny smith

miechunka ok. 30 g

Sos: 1 duża łyżka majonezu

2 łyżki oliwy

sól i pieprz do smaku

1 łyżka syropu klonowego

1 łyżka octu jabłkowego

orzechy pekan lub włoskie

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę poszatkować drobno, posolić i ręką lekko ją ugnieść, jabłko pociąć na zapałki, marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach, winogrona przeciąć na pół, orzechy przeciąć na połówki wzdłóż orzecha i uprażyć na patelni krótko. Wszystkie składniki zmieszać w misce i wymieszać z sosem.