sobota, 1 lutego 2025

Kaczka z grzybami i chrupiącymi warzywami

Aromatyczna uczta inspirowana kuchnią azjatycką! Soczysta kaczka z warzywami i grzybami, delikatny czerwony ryż oraz chrupiący bok choy posypany czarnym sezamem tworzą wyjątkowe połączenie smaków. To idealny balans między intensywnością przypraw a subtelną świeżością składników – danie, które zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem.


SKŁADNIKI:

1 pierś z kaczki

5-6 grzybów shitake ( mogą być pieczarki)

kawałek imbiru

2 ząbki czosnku

olej

olej sezamowy

sos sojowy

przyprawa chińska pięć smaków

bok choy

papryka czerwona

sezam 1 łyżka

bazylia tajska ( jej smak jest niezwykły, nadaje daniu iście azjatyckiego smaku) 


PRZYGOTOWANIE:

Pierś z kaczki odciąć ze skóry, przeciąć wzdłuż na pół a następnie pokroić paseczki. Przełożyć do miski i zamarynować w łyżce sosu sojowego, 1/3 łyżeczki przyprawy pięć smaków i soli. Paprykę i grzyby pokroić na paseczki. Obrany imbir zetrzeć na tarce, czosnek pokroić na plasterki. Kapustę pak czoy pokroić na 2 cm kawałki.

Na patelni rozgrzać olej i na mocno rozgrzanym tłuszczu smażyć kaczkę, potem dodać imbir i czosnek, paprykę i grzyby. Wszystko razem smażyć krótko. Na drugiej patelni rozgrzałam olej dodałam kapustę, czosnek i imbir oraz doprawić solą. Smażyć kilka minut. 

Danie podałam z czerwonym ryżem. Kapustę posypałam prażonym czarnym sezamem a kaczkę polałam niewielką ilością oleju sezamowego oraz dodałam listki bazylii tajskiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz