SKŁADNIKI:
1 pierś z kaczki
5-6 grzybów shitake ( mogą być pieczarki)
kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
olej
olej sezamowy
sos sojowy
przyprawa chińska pięć smaków
bok choy
papryka czerwona
sezam 1 łyżka
bazylia tajska ( jej smak jest niezwykły, nadaje daniu iście azjatyckiego smaku)
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kaczki odciąć ze skóry, przeciąć wzdłuż na pół a następnie pokroić paseczki. Przełożyć do miski i zamarynować w łyżce sosu sojowego, 1/3 łyżeczki przyprawy pięć smaków i soli. Paprykę i grzyby pokroić na paseczki. Obrany imbir zetrzeć na tarce, czosnek pokroić na plasterki. Kapustę pak czoy pokroić na 2 cm kawałki.
Na patelni rozgrzać olej i na mocno rozgrzanym tłuszczu smażyć kaczkę, potem dodać imbir i czosnek, paprykę i grzyby. Wszystko razem smażyć krótko. Na drugiej patelni rozgrzałam olej dodałam kapustę, czosnek i imbir oraz doprawić solą. Smażyć kilka minut.
Danie podałam z czerwonym ryżem. Kapustę posypałam prażonym czarnym sezamem a kaczkę polałam niewielką ilością oleju sezamowego oraz dodałam listki bazylii tajskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz