czwartek, 30 stycznia 2025

Podpłomyki jęczmienne z salsą pomidorowo cytrynową

Podpłomyki jęczmienne z salsą z pomidora, pieczonej papryki, kiszoną cytryną, zaterem i miętą.


SKŁADNIKI:

250 g mąki jęczmiennej

2 g soli

125 ml wody ciepłej

30 ml oliwy lub oleju

SALSA:

pomidor malinowy

1 pieczona papryka

1/4 szt. kiszonej cytryny

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

1/2 łyżeczki zataru

natka pietruszki trochę

2-3 listki mięty (opcjonalnie)

sól i pieprz do smaku 


PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników zagnieć ciasto i zrób kulę. Podziel ją na cztery części. Z każdej uformuj kulkę i rozwałkuj obracając ciasto o 90 stopni na cienki placek około1 mm. Piecz na dobrze rozgrzanej patelni z dwóch stron.

Pomidora sparz i obierz ze skórki. Potnij go, paprykę (paprykę dałam gotową ze słoika) i czosnek w kosteczkę. Dodaj oliwę, dopraw solą, pieprzem i zatarem. Na koniec dodaj jeśli masz kiszoną cytrynę. Samą skórkę pokrojoną w malutką kosteczkę. Jeśli nie masz dodaj ogórka lub awokado. Całość posyp natką posiekaną z miętą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz