Podpłomyki jęczmienne z salsą z pomidora, pieczonej papryki, kiszoną cytryną, zaterem i miętą.
SKŁADNIKI:
250 g mąki jęczmiennej
2 g soli
125 ml wody ciepłej
30 ml oliwy lub oleju
SALSA:
pomidor malinowy
1 pieczona papryka
1/4 szt. kiszonej cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki zataru
natka pietruszki trochę
2-3 listki mięty (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników zagnieć ciasto i zrób kulę. Podziel ją na cztery części. Z każdej uformuj kulkę i rozwałkuj obracając ciasto o 90 stopni na cienki placek około1 mm. Piecz na dobrze rozgrzanej patelni z dwóch stron.
Pomidora sparz i obierz ze skórki. Potnij go, paprykę (paprykę dałam gotową ze słoika) i czosnek w kosteczkę. Dodaj oliwę, dopraw solą, pieprzem i zatarem. Na koniec dodaj jeśli masz kiszoną cytrynę. Samą skórkę pokrojoną w malutką kosteczkę. Jeśli nie masz dodaj ogórka lub awokado. Całość posyp natką posiekaną z miętą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz