piątek, 30 marca 2018

Baba ponczowa z rumem wg Magdy Gesler z szafranowym lukrem


Ostatnio przejeżdżałam koło cukierni Magdy Gessler na warszawskim Mokotowie. Witryna udekorowana była lukrowanymi, kolorowymi babami. Od razu pomyślałam o książce pani Magdy „Kocham gotować”. Zaczęłam szukać przepisu. Zwykle zaczynam przeglądać książki od końca. Natknęłam się na wiele przepisów, które chcę zrobić.  A przepis na babę był na pierwszych stronach ;)
Kiedy czyta się jej książki naprawdę ma się odczyniania ze smaczną, bogatą w smak kuchnią.

Do mojej baby zrobię lukier szafranowy - będzie pasował jak ulał.


Składniki:

500 g mąki ( u mnie orkiszowa)
100 g cukru ( dałam trzcinowy)
5 żółtek
250 ml mleka
150 g masła
30 g drożdży
200 g rodzynek
pół laski wanilii ( dałam pół łyżeczki mielonej wanili)

poncz:

2 łyżki rumu
60 ml wina deserowego
150 gram cukru
szklanka wody

Roztopić i wystudzić masło.Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Żółtka utrzeć z cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Rodzynki przelać wrzątkiem i odsączyć a sitku. Do sporej miski przesiać mąkę, drożdże z mlekiem, roztopione masło, utarte żółtka i rodzynki. Wyrobić luźne ciasto aż będzie odchodzić do ręki.
Nakryć misę serwetką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 2-3 godzinach podwoi swoją objętość, wtedy wyjmujemy i zagniatamy ponownie. Wkładamy do formy wysmarowanej masłem do 1/3 wysokości. Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Wypieczoną i wystudzoną babę przełożyć na półmisek.

Poncz:

szklankę wody gotujemy z cukrem,  dodajemy rum i wino. Studzimy. Pędzlem nakładamy poncz.

Lukier:

Cukier puder ok 1 szklanki
+ szczypta szafranu nasączonego w gorącej wodzie ( ok 3 łyżeczki)
oraz sok z cytryny

Zrób gęsty lejący się lukier.
Oblej szafranowym lukrem wierzch baby.





wtorek, 27 marca 2018

Tartinki ze śledziem z pastą awokado i jajkiem przepiórki na chlebie żytnim



Chleb żytni wypiekamy od dwóch lat sami. Kochamy ryby. Awokado i jajka też należą do naszej diety. Na Święta Wielkanocne przygotowałam przepyszne tartinki ze śledziem, pastą z awokado i jajkiem z przepiórki.



3 kromki  chleba żytniego 
3 filety śledzi matias
1 szt. awokado
sok z cytryny 2 łyżeczki
majonez 2 łyzeczki
pieprz
5 jajek przepiórki ugotowane na twardo
pieprz

rzeżucha do posypania 




Z kromek kieliszkiem do wina wytnij krążki. 

Z awokado, soku z cytryny, majonezu i pieprzu zrób pastę. Można dosolić ale majonez jest słony.  Użyłam blendera miksując pulsacyjnie, wtedy są wyczuwalne kawałki awokado. 


Posmaruj tartinki pastą na wierzch połóż kawałek śledzia i jajko. Zepnij wykałaczką. Posyp ziołami jakie lubisz. 



poniedziałek, 26 marca 2018

Babka szpinakowa z cukrem bazyliowym i lukrem z młodego jęczmienia



Zielona babka wielkanocna





Składniki na ciasto:

100 gram szpinaku baby
3 jajka 
220 gram mąki orkiszowej Bio Planet
3-4 łyżki ksylitolu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
110 ml oleju rzepakowego
otarta skórka z limonki lub cytryny( opcjonalnie)


Szpinak miksujemy z olejem blenderem. Jaja Ubijamy z ksylitolem na puch. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie wolno wlewamy szpinak z olejem i dodajemy skórkę z limonki.
Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej olejem. Babkę pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Sprawdź patyczkiem czy się upiekła.



Wystudzoną babkę udekoruj lukrem z młodym jęczmieniem

Lukier:

2 -3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki sproszkowanej trawy z młodego jęczmienia Bio Planet
sok z połówki cytryny

Wszystkie składniki wymieszaj razem i polej babkę



 Cukier bazyliowy na wierzch babki:

2 łyżeczki cukru drobnego
2-3 listki bazylii
W moździerzu utrzyj cukier z listkami bazylii. Posyp górę babki.