poniedziałek, 26 marca 2018

Babka szpinakowa z cukrem bazyliowym i lukrem z młodego jęczmienia



Zielona babka wielkanocna ze szpinakiem





Składniki na ciasto:

100 g szpinaku baby
3 jajka 
220 g mąki orkiszowej Bio Planet
3-4 łyżki ksylitolu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
110 ml oleju rzepakowego
otarta skórka z limonki lub cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Szpinak miksujemy z olejem blenderem. Jaja Ubijamy z ksylitolem na puch. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie wolno wlewamy szpinak z olejem i dodajemy skórkę z limonki.
Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej olejem. Babkę pieczemy 40 minut w 180 stopniach C. Sprawdź patyczkiem czy się upiekła.



Wystudzoną babkę udekoruj lukrem z młodym jęczmieniem

Lukier:

2 -3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki sproszkowanej trawy z młodego jęczmienia Bio Planet
sok z połówki cytryny

Wszystkie składniki wymieszaj razem i polej babkę



 Cukier bazyliowy na wierzch babki:

2 łyżeczki cukru drobnego
2-3 listki bazylii
W moździerzu utrzyj cukier z listkami bazylii. Posyp górę babki. 







4 komentarze:

  1. Szpinakowa babka na pewno jest pycha, bo uwielbiamy szpinakowe ciasta ale z tym lukrem i co najciekawsze cukrem bazyliowym musi dopiero być intrygująca :D

    OdpowiedzUsuń