wtorek, 27 marca 2018

Tartinki ze śledziem z pastą awokado i jajkiem przepiórki na chlebie żytnim



Chleb żytni wypiekamy od dwóch lat sami. Kochamy ryby. Awokado i jajka też należą do naszej diety. Na Święta Wielkanocne przygotowałam przepyszne tartinki ze śledziem, pastą z awokado i jajkiem z przepiórki.



3 kromki  chleba żytniego 
3 filety śledzi matias
1 szt. awokado
sok z cytryny 2 łyżeczki
majonez 2 łyzeczki
pieprz
5 jajek przepiórki ugotowane na twardo
pieprz

rzeżucha do posypania 




Z kromek kieliszkiem do wina wytnij krążki. 

Z awokado, soku z cytryny, majonezu i pieprzu zrób pastę. Można dosolić ale majonez jest słony.  Użyłam blendera miksując pulsacyjnie, wtedy są wyczuwalne kawałki awokado. 


Posmaruj tartinki pastą na wierzch połóż kawałek śledzia i jajko. Zepnij wykałaczką. Posyp ziołami jakie lubisz. 



8 komentarzy: