wtorek, 27 marca 2018

Tartinki ze śledziem z pastą awokado i jajkiem przepiórki na chlebie żytnim



Chleb żytni wypiekamy od dwóch lat sami. Kochamy ryby w każdej postaci. Awokado i jajka też należą do naszej diety. Na Święta Wielkanocne przygotowałam przepyszne tartinki ze śledziem, pastą z awokado i jajkiem z przepiórki.


SKŁADNIKI:

3- 4 kromki chleba żytniego ( z naszej kromki wychodzi 4 szt. tartinek)
3 filety śledzi matias ( dwa razy udało mi się kupić prawdziwe matiasy)
1 szt. awokado miękkie
sok z cytryny 2 łyżeczki
majonez 1 łyżka
6 jajek przepiórki ugotowanych na twardo
pieprz
rzeżucha do posypania 
lub szczypiorek


PRZYGOTOWANIE:

Z kromek kieliszkiem do wina wytnij krążki. 

Z awokado, soku z cytryny, majonezu i pieprzu zrób pastę. Można dosolić ale majonez jest słony.  Do zrobienia pasty użyłam blendera miksując pulsacyjnie, wtedy są wyczuwalne kawałki awokado. 


Posmaruj tartinki pastą na wierzch połóż kawałek śledzia i jajko. Od góry wbijciewykałaczką. Posyp ziołami według uznania.



8 komentarzy: