Chleb żytni wypiekamy od dwóch lat sami. Kochamy ryby w każdej postaci. Awokado i jajka też należą do naszej diety. Na Święta Wielkanocne przygotowałam przepyszne tartinki ze śledziem, pastą z awokado i jajkiem z przepiórki.
SKŁADNIKI:
3- 4 kromki chleba żytniego ( z naszej kromki wychodzi 4 szt. tartinek)
3 filety śledzi matias ( dwa razy udało mi się kupić prawdziwe matiasy)
1 szt. awokado miękkie
sok z cytryny 2 łyżeczki
majonez 1 łyżka
6 jajek przepiórki ugotowanych na twardo
pieprz
rzeżucha do posypania
lub szczypiorek
PRZYGOTOWANIE:
Z kromek kieliszkiem do wina wytnij krążki.
Z awokado, soku z cytryny, majonezu i pieprzu zrób pastę. Można dosolić ale majonez jest słony. Do zrobienia pasty użyłam blendera miksując pulsacyjnie, wtedy są wyczuwalne kawałki awokado.
Posmaruj tartinki pastą na wierzch połóż kawałek śledzia i jajko. Od góry wbijciewykałaczką. Posyp ziołami według uznania.
Fantastyczne!
OdpowiedzUsuńZjadłabym sama...wszystkie...
Aniu, zapraszam jeszcze nie jedliśmy:)
UsuńKanapeczki na raz ;)
OdpowiedzUsuńSmaczne kąski :) śledziki lubię i chętnie zjadła bym kilka porcyjek.
OdpowiedzUsuńAle uroczo wyglądają te jajka :)
OdpowiedzUsuńJak pięknie i elegancko podane :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności!
OdpowiedzUsuńSmakowicie! :>
OdpowiedzUsuń