W minionym tygodniu już czterokrotnie upiekłam muffiny. A to dlatego, że szybko się je robi. Jemy je na śniadanie. Są bez cukru, bez glutenu. Pięć minut przygotowanie, 25 minut pieczenie.
SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki jaglanej
3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
dojrzała gruszka
pół łyżeczki kardamonu
1 łyżka płatków migdałowych
szklanka napoju jaglanego
jajko
1 płaska łyżeczka sody i proszku do pieczenia
1 łyżka nasion lnu
PRZYGOTOWANIE:
Gruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do wysokiej miski. Wbić jajo, wlać "mleko" jaglane. Dodać mąkę jaglaną, płatki owsiane, płatki migdałowe, kardamon oraz siemię wraz z proszkiem i sodą. Wymieszać całość. Przełożyć do 3/4 wysokości foremek. Piec w 180 stopniach około 25 minut.
Z podanych składników wyszło 6 sztuk.