sobota, 4 lutego 2017

Masło z wędzonej makreli



Bardzo szybka i smaczna pasta. Smakuje jak ta ze sklepu, ale na pewno nie ma w niej tyle dodatków chemicznych. 

Składniki:

makrela wędzona 1 sztuka 
masło 1/2 kostki

koncentrat pomidorowy 1-2 łyżeczki

Przygotowanie:

Mięso makreli oddziel od skóry i wyjmij ości, włóż do rozdrabniacza razem z miękkim masłem i łyżeczką koncentratu pomidorowego., w razie potrzeby dodaj kolejną łyżeczkę i zmiksuj. Przełóż do słoika lub naczynia z zamknięciem.

czwartek, 2 lutego 2017

Jaglane muffiny z gruszką

Jaglane muffiny z gruszką

W minionym tygodniu już czterokrotnie upiekłam muffiny. A to dlatego, że szybko się je robi. Jemy je na śniadanie. Są bez cukru, bez glutenu. Pięć minut przygotowanie, 25 minut pieczenie.


SKŁADNIKI:


1 szklanka mąki jaglanej
3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
dojrzała gruszka
pół łyżeczki kardamonu
1 łyżka płatków migdałowych
szklanka napoju jaglanego
jajko
1 płaska łyżeczka sody i proszku do pieczenia
1 łyżka nasion lnu


PRZYGOTOWANIE:


Gruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do wysokiej miski. Wbić jajo, wlać "mleko" jaglane. Dodać mąkę jaglaną, płatki owsiane, płatki migdałowe, kardamon oraz siemię wraz z proszkiem i sodą. Wymieszać całość. Przełożyć do 3/4 wysokości  foremek.  Piec w 180 stopniach około 25 minut.
Z podanych składników wyszło 6 sztuk.