czwartek, 2 lutego 2017

Jaglane muffiny z gruszką

W minionym tygodniu już czterokrotnie upiekłam muffiny. A to dlatego, że szybko się je robi. Jemy je na śniadanie. Są bez cukru, bez glutenu. Pięć minut przygotowanie, 25 minut pieczenie.

SKŁADNIKI:

1 szklanka mąki jaglanej
3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
dojrzała gruszka
pół łyżeczki kardamonu
1 łyżka płatków migdałowych
szklanka napoju jaglanego
jajko
1 płaska łyżeczka sody i proszku do pieczenia
1 łyżka nasion lnu

PRZYGOTOWANIE:

Gruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do wysokiej miski. Wbić jajo, wlać "mleko" jaglane. Dodać mąkę jaglaną, płatki owsiane, płatki migdałowe, kardamon oraz siemię wraz z proszkiem i sodą. Wymieszać całość. Przełożyć do 3/4 wysokości  foremek.  Piec w 180 stopniach około 25 minut.

Z podanych składników wyszło 6 sztuk.






19 komentarzy:

  1. Też uwielbiam robić muffiny, ale do mąki jaglanej jakoś nie mogę się przekonać;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zrób z taka jaką lubić. Tu nie ma ograniczeń. Każdy niech robi z taką jaką lubi i mu pasuje.

      Usuń
  2. Pomysł bardzo mi się podoba - wypróbuję mąkę jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie śniadania!
    Chyba wpadnę do Ciebie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak tak chętnie zapraszasz to ja również wpadnę na takie muffinki. ;-) Wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śniadanie, że miło wstawać:)

    OdpowiedzUsuń
  6. 4 razy upiekłaś, a ja ani razu zaproszenia nie dostałam do konsumpcji!
    Obłędne <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pomysł, muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. My chyba też najczęściej pieczemy muffiny (choć nie, chyba torty robimy częściej) :D Twoje zapowiadają się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham jaglane wypieki, a więc muffinki by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  10. no ciekawe tu muffinki, mam ochotę je zrobić

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszne i zdrowe to jest to co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha! Uwielbiam takie zdrowe, proste śniadanka:D

    OdpowiedzUsuń
  13. idealne do pracy na drugie śniadanie! :) przepis zapisuję bo bez cukru :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie piękne i wyrośnięte! Mogłabym je jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. To przepis wymarzony dla mnie, bo ostatnio odrzuciło mnie od cukru...

    OdpowiedzUsuń
  16. Super! Idealne też do szkolnej śniadaniówki. Z przyjemnością podkradnę przepis :)

    OdpowiedzUsuń