czwartek, 26 stycznia 2017

PURE Z SELERA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM

Przepyszne, lekkie i kremowe pure z selera z mleczkiem kokosowym polane olejem lnianym z pierwszego tłoczenia.

SKŁADNIKI:

seler korzeniowy duża bulwa
mleczko kokosowe 250 ml
sól około 1/2 łyżeczki 
olej lniany 1 -2 łyżki 
orzeszki piniowe
pieprz
gałka muszkatołowa 1 szczypta 
natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Selera obrać, umyć i pokroić w dość dużą kostkę. Ugotować do miękkości ok. 15 minut. Odcedzić i dodać sól, wlać mleczko i zmiksować. Doprawić pieprzem i gałką. Polać olejem lnianym i posypać uprażonymi orzeszkami piniowymi.

Orzeszki piniowe w całkiem rozsądnej cenie kupiłam w Rossmanie.

16 komentarzy:

  1. jakoś nie przepadam za selerem,chociaż takie puree może być dobre

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje smaki :) To musi być pyszne połączenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Selera jeszcze nie lubię, ale może w takim puree wreszcie mi zasmakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, też za nim nie przepadałam, ale mleko kokosowe robi swoje :)

      Usuń
  4. Ja lubie seler :) to może być bardzo ciekawe!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł. Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaskakujące! :) Seler w takiej wersji to dla mnie prawdziwe odkrycie - chyba nie doceniałam wcześniej tego warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny przepis, z mlekiem kokosowym ? Nie wpadłabym .:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. super pomysł, uwielbiam selera, czasem nawet na surowo lubię go sobie pochrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię seler i bardzo ciekawi mnie smak w połączeniu z mlekiem kokosowym :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jadłabym :) ślicznie podane

    OdpowiedzUsuń
  11. Przed chwila na innym blogu komentowałam pure z selera :D ale tam nie było mleczka kokosowego - cóż za świetny pomysł ;) musze spróbować jakby się to komponowało

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten delikatny smak kokosa musiał się bosko dopasować do puree <3

    OdpowiedzUsuń
  13. robie ale bez mleka kokosowego... muszę wypróbować Twojej wersji:)

    OdpowiedzUsuń