Risotto z grzybami leśnymi
Składniki:
1 szklanka ryżu na risotto (arborio)
250 g kurek
garść tartego parmezanu
kieliszek białego wina
1 łodyga selera naciowego
1 cebula pokrojona w kostkę
2-3 szklanki bulionu warzywnego
łyżka masła
natka pietruszki
1 szklanka ryżu na risotto (arborio)
250 g kurek
garść tartego parmezanu
kieliszek białego wina
1 łodyga selera naciowego
1 cebula pokrojona w kostkę
2-3 szklanki bulionu warzywnego
łyżka masła
natka pietruszki
2 garście dyni pokrojonej w kostkę
Przygotowanie:
1. Rozgrzej rondel dodaj łyżkę masła i zeszklij cebulę, dodaj seler pokrojony w drobną kosteczkę oraz dynię. Po kilku minutach wsyp ryż i podsmaż.
2. Wlej wino i poczekaj aż alkohol odparuje.
3. Dolej bulion ok szklanki.
4. Na osobnej patelni podsmaż kurki.
5. Kiedy ryż będzie lekko miękki dodaj kurki, dolej resztę bulionu.
6. Dodaj sól i pieprz do smaku, oraz parmezan.
7. Całość wymieszaj. Risotto powinno być kremowe. W razie potrzeby dalej więcej bulionu.
1. Rozgrzej rondel dodaj łyżkę masła i zeszklij cebulę, dodaj seler pokrojony w drobną kosteczkę oraz dynię. Po kilku minutach wsyp ryż i podsmaż.
2. Wlej wino i poczekaj aż alkohol odparuje.
3. Dolej bulion ok szklanki.
4. Na osobnej patelni podsmaż kurki.
5. Kiedy ryż będzie lekko miękki dodaj kurki, dolej resztę bulionu.
6. Dodaj sól i pieprz do smaku, oraz parmezan.
7. Całość wymieszaj. Risotto powinno być kremowe. W razie potrzeby dalej więcej bulionu.