sobota, 14 lipca 2012

Sezonowe risotto z kurkami z lasu


Risotto z grzybami leśnymi

Składniki:

1 szklanka ryżu na risotto (arborio)
250 g kurek
garść tartego parmezanu
kieliszek białego wina
1 łodyga selera naciowego
1 cebula pokrojona w kostkę
2-3 szklanki bulionu warzywnego
łyżka masła
natka pietruszki
2 garście dyni pokrojonej w kostkę 


Przygotowanie:


1. Rozgrzej  rondel dodaj łyżkę masła i zeszklij cebulę, dodaj seler pokrojony w drobną kosteczkę oraz dynię. Po kilku minutach wsyp ryż i podsmaż.

2. Wlej wino i poczekaj aż alkohol odparuje.

3. Dolej bulion ok szklanki.

4. Na osobnej patelni podsmaż kurki.

5. Kiedy ryż będzie lekko miękki dodaj kurki, dolej resztę bulionu.

6. Dodaj sól i pieprz do smaku, oraz parmezan.

7. Całość wymieszaj. Risotto powinno być kremowe. W razie potrzeby dalej więcej bulionu.



czwartek, 12 lipca 2012

Jajecznica z siekanymi krewetkami



          Przepyszna jajecznica z siekanymi krewetkami.

Składniki:

Dla 2 osób 

3 jajka
szczypta pieprzu cytrynowego lub skórka z cytryny i pieprz
sól do smaku
1 łyżka  masła 
dymka do smaku 
kilka krewetek baby
plaster wędzonego łososia
koperek do smaku
połówka pomidora

grzanki 


Przygotowanie:

1. Rozgrzej patelnię, dodaj masło i  wrzuć posienane krewetki oraz pokrojoną w plasterki dymkę, na koniec dodaj pomidora i smaż 2-3 minuty.

2. Wbij jajka, dopraw solą i cytrynowym pieprzem.

3. Gorącą jajecznicę rozłóż na talerzykach na grzankach lub muszelkach.

4. Na wierzch połóż wędzonego łososia i koperek.





poniedziałek, 9 lipca 2012

Gazpacho ogórkowe


Gazpacho ogórkowe

Składniki:

2 świeże ogórki
kubek jogurtu naturalnego 400 ml lub zsiadłe mleko
1 łyżka tartego chrzanu ( jeśli jest dostępny)
natka z pietruszki
pół pęczka koperku
3 łodygi selera naciowego
ząbek czosnku
marchewka
kilka kostek pokruszonego lodu
sól, pieprz



Przygotowanie:

1. Ogórki obierz i wydrąż łyżeczką nasiona, pokrój w kawałki.

2. Seler naciowy pokrój w małe kawałki.

3. Włóż warzywa do blendera i zmiksuj, dodawaj powoli 400 ml jogurtu ( nie musi być gęsty).

4 Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku i chrzan, sól i pieprz i dalej miksuj.

5. Dodaj pokruszony lód.

6. Gazpacho przelej do szklanki, posyp pietruszką i koperkiem, włóż podłużne części selera naciowego i marchewki.

Podawaj z grzankami z orkiszowej bagietki

Ciasto otrębowe z morelami




Składniki:

ok. kilograma moreli
4-5 jaj 
3/4 szklanki cukru trzcinowego drobnego lub mniej 
1 szklanka mąki 
pół szklanki otrąb pszennych
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Oddzielić białko od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Kiedy piana będzie już ubita dodać powoli cukier. Kiedy piana będzie przypominać bezę dodawać po jednym żółtku do skończenia.

2. Do masy dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

3. Teraz dodać  otręby i wymieszać delikatnie łyżką.

4. Na wysmarowaną blachę wylać ciasto i układać owoce.

5. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 50- 60 minut.

Kasza pęczak z gulaszem warzywnym


Kasza pęczak z warzywami
Składniki:

kasza pęczak 200 g
1 średni bakłażan
1 cukinia
1 cebula np. czerwona
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
świeże oregano ok.1 łyżeczki
natka pietruszki drobno posiekana wg. uznania
kilka pieczarek
2 łyżki oleju



Przygotowanie:

1. Ugotuj kaszę pęczak tak jak podaje przepis.

2. Pokrój w kostkę bakłażana i cukinię. Cebulę w drobną kosteczkę a pieczarki na ćwiartki.

3. Rozgrzej olej w rondlu, dodaj kostki bakłażana. Smaż aż się zrumienią z każdej strony.


4. Dodaj cebulę i pieczarki. Po kilku minutach dadaj krojone pomidory i wciśnij ząbek czosnku. Dopraw solą do smaku.


5. Pod koniec przyrządzania dodaj cukinię aby była chrupka w trackie jedzenia. Na koniec, dodaj pieprz i zioła - posiekane oregano i natkę pietruszki.