Risotto z kurkami |
Składniki:
1 szklanka ryżu do risotto
250 gram kurek
gorść tartego parmezanu
kieliszek białego wina
1 łodyga selera naciowego
1 cebula pokrojona w kostkę
2 szklanki bulionu warzywnego
łyżka masła
natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Rozgrzej rondel dodaj łyżkę masła i zeszklij cebulę, dodaj seler pokrojony w drobną kosteczkę. Po kilku minutach wsyp ryż i podsmaż.
2. Wlej wino i poczekaj aż alkohol odparuje.
3. Dolej bulion ok szklanki.
4. Na osobnej patelni podsmaż kurki.
5. Kiedy ryż będzie lekko miękki dodaj kurki, dolej resztę bulionu.
6. Dodaj sól i pieprz do smaku, oraz parmezan.
7. Całość wymieszaj. Risotto powinno być kremowe. W razie potrzeby dalej więcej bulionu.