sobota, 14 lipca 2012

Sezonowe risotto z kurkami z lasu


Risotto z grzybami leśnymi

Składniki:

1 szklanka ryżu na risotto (arborio)
250 g kurek
garść tartego parmezanu
kieliszek białego wina
1 łodyga selera naciowego
1 cebula pokrojona w kostkę
2-3 szklanki bulionu warzywnego
łyżka masła
natka pietruszki
2 garście dyni pokrojonej w kostkę 


Przygotowanie:


1. Rozgrzej  rondel dodaj łyżkę masła i zeszklij cebulę, dodaj seler pokrojony w drobną kosteczkę oraz dynię. Po kilku minutach wsyp ryż i podsmaż.

2. Wlej wino i poczekaj aż alkohol odparuje.

3. Dolej bulion ok szklanki.

4. Na osobnej patelni podsmaż kurki.

5. Kiedy ryż będzie lekko miękki dodaj kurki, dolej resztę bulionu.

6. Dodaj sól i pieprz do smaku, oraz parmezan.

7. Całość wymieszaj. Risotto powinno być kremowe. W razie potrzeby dalej więcej bulionu.



1 komentarz: