niedziela, 24 czerwca 2018

Jagodzianki orkiszowe odrywane

Sezon na jagody w pełni. Swoje kupiłam na targu i zamiast koktajlu upiekłam jagodzianki z mąki orkiszowej jasnej. Odrywane, wyrastały  w tortownicy, dzięki czemu nie popękały, choć ja lubię te popękane.

Składniki:

500 g mąki + do podsypywania
3 żółtka
cukier trzcinowy nierafinowany ok. 3/4 szklanki
pół kostki drożdży (u mnie 50 g) niepełna szklanka ciepłego mleka
pół kostki rozpuszczonego masła

Nadzienie:

2 szklanki jagód
1 łyża mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru trzcinowego

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Jaja ubić z cukrem na puch. Do misy przesiać mąkę, wlać ubite żółtka z cukrem, wlać mleko z drożdżami i wsypać cukier. Zagniatać ciasto, potem wlać masło i wyrabiać, aż ciasto przestanie kleić się do rąk.
Zostawić przykryte pod ściereczką ok 45 minut do wyrośnięcia.


























Po wyrośnięciu podziel ciasto na równe części. Uformuj kulkę, rozpłaszcz a na środek dodaj jagody. Zaklej ciasto.

Układaj w tortownicy w niewielkiej odległości od siebie. Pozostaw do wyrośnięcia.







































Piecz w 180 stopniach ok 30 minut.