Składniki:
500 g mąki + do podsypywania
3 żółtka
cukier trzcinowy nierafinowany ok. 3/4 szklanki
pół kostki drożdży (u mnie 50 g)
niepełna szklanka ciepłego mleka
pół kostki rozpuszczonego masła
Nadzienie:
2 szklanki jagód
1 łyża mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru trzcinowego
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Żółtka ubić z cukrem na puch. Do misy przesiać mąkę, wlać wcześniej ubite żółtka z cukrem, mleko z drożdżami i wsypać cukier. Zagniatać ciasto, potem wlać masło i wyrabiać, aż ciasto przestanie przywierać do rąk.
Zostawić przykryte pod ściereczką ok 45-60 minut do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu podzielić ciasto na równe części. Uformować kulkę, rozpłaszczyć a na środek dodać jagody. Skleić ciasto.
Układać bułeczki w tortownicy wyłożónej papierem w niewielkiej odległości od siebie. Pozostawić do wyrośnięcia.
pół kostki rozpuszczonego masła
Nadzienie:
2 szklanki jagód
1 łyża mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru trzcinowego
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Żółtka ubić z cukrem na puch. Do misy przesiać mąkę, wlać wcześniej ubite żółtka z cukrem, mleko z drożdżami i wsypać cukier. Zagniatać ciasto, potem wlać masło i wyrabiać, aż ciasto przestanie przywierać do rąk.
Zostawić przykryte pod ściereczką ok 45-60 minut do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu podzielić ciasto na równe części. Uformować kulkę, rozpłaszczyć a na środek dodać jagody. Skleić ciasto.
Układać bułeczki w tortownicy wyłożónej papierem w niewielkiej odległości od siebie. Pozostawić do wyrośnięcia.