sobota, 27 czerwca 2020

Boczniaki z młodą kapustą w pomidorach


Z robienia gołąbków została mi resztka kapusty. Dziś wykorzystałam ją do boczniaków.

SKŁADNIKI:

boczniaki duża tacka
1/4 główka kapusty
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
3 pomidory sparzone obrane ze skórki lub puszka krojonych
olej do podsmażenia
sól i pieprz
1-2 łyżki sosu tamari lub sojowego
oregano
2 łyżki octu jabłkowego



PRZYGOTOWANIE:

Boczniaki posiekać w paski i usmażyć z cebulą i czosnkiem na niewielkiej ilości oleju. Kapustę poszatkować  drobno i obgotować chwilę we wrzątku. Odcedzić. Dodać do boczniaków. Dusić razem ok. 15 minut pod przykryciem. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i ocet. Dalej dusić bez przykrycia do rozpadnięcia się pomidorów. Posolić do smaku, dodać pieprzu a na koniec oregano.

Podawać z ryżem basmati.



wtorek, 23 czerwca 2020

Coleslaw z młodej kapusty z dymką i pysznym sosem




Kto lubi chrupać temu posmakuje surówka z młodej kapusty. Z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, miodem, dymką, rodzynkami i pieprzem.

SKŁADNIKI:

1/4 główki młodej kapusty

Sos:

oliwa z oliwek
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
rodzynki
dymka 
sól i pieprz do smaku 

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę szatkujemy drobno, dodajemy resztę składników i mieszamy. 

poniedziałek, 22 czerwca 2020

Switchel letnie orzeźwienie, odporność i detoks

Switchel to napój przygotowany z soku z cytryny, tartego imbiru, miodu lub syropu klonowego i octu jabłkowego. Pobudza przemianę materii, dodaje energii lepiej niż kawa, oczyszcza z toksyn, dostarcza elektrolity i potas przy wysiłku fizycznym. A przy tym bardzo smaczny.

SKŁADNIKI:
1 litr przegotowanej ciepłej (letniej) wody
sok z jednej cytryny
1 łyżka tartego imbiru
2 - 3 łyżki syropu klonowego lub 1 łyżka miodu
2 łyżki octu jabłkowego (najlepiej nieklarowanego)

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki mieszamy i wstawiamy na 12 godzin do lodówki.