sobota, 27 czerwca 2020

Boczniaki z młodą kapustą w pomidorach


Z robienia gołąbków została mi resztka kapusty. Dziś wykorzystałam ją do boczniaków.

SKŁADNIKI:

boczniaki duża tacka
1/4 główka kapusty
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
3 pomidory sparzone obrane ze skórki lub puszka krojonych
olej do podsmażenia
sól i pieprz
1-2 łyżki sosu tamari lub sojowego
oregano
2 łyżki octu jabłkowego



PRZYGOTOWANIE:

Boczniaki posiekać w paski i usmażyć z cebulą i czosnkiem na niewielkiej ilości oleju. Kapustę poszatkować  drobno i obgotować chwilę we wrzątku. Odcedzić. Dodać do boczniaków. Dusić razem ok. 15 minut pod przykryciem. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i ocet. Dalej dusić bez przykrycia do rozpadnięcia się pomidorów. Posolić do smaku, dodać pieprzu a na koniec oregano.

Podawać z ryżem basmati.



4 komentarze:

  1. Pierwszy raz spotykam się z tą potrawą i jestem ciekawa jak smakuje :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie nowość, ale wygląda tak apetycznie, że z chęcią wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe danie, już czuje ten smak, obłęd :-)

    OdpowiedzUsuń