piątek, 6 czerwca 2014

Sernik z czereśniami


Jeszcze nie wiem jak smakuje. Jest bardzo gorący. Czekam cierpliwie aż ostygnie. 



 2 sztuki sera w "kiełbasce" President
1 Activia 150 gram
3/4 szklanki cukru
6 żółtek+ 2 białka
3 łyżki maki ziemniaczanej
1 laska wanilii 
tortownica wysmarowana masłem
czereśnie


Utrzeć żółtka z cukrem i wanilią, dodać activię oraz ser. Wymiesza . Dodać  mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Nastawić piekarnik na 160 stopni. Wlać masę serową do tortownicy, na wierzch układać wydrylowane czereśnie.

Piec ok 80 minut.

Wystudzić.


poniedziałek, 2 czerwca 2014

Bezglutenowy chleb z samych ziaren


Naczytałam się książki Novaka Diokovica  "Serwuj, aby wygrać" w której opisuje swoją mistrzowską formę, po tym jak przestał jeść produkty zawierające gluten. Dobra. Obiecuje, że po 14 dniach mam poczuć się lepiej. Trzymam za słowo. A póki co nakupowałam mnóstwo dziwnych produktów. Żeby mieć co zjeść. Obsesyjnie myślę o bułce.
Upiekłam sobie chleb bezglutenowy, których przepisów pełno w sieci. 
Trzymałam się dość mocno proporcji, bo składniki nie tanie. Nie chciałam, żeby wylądował w koszu. 
Do chleba zrobiłam masło z orzechów włoskich. Obsesja lekko ucichła. 


150 gram bezglutenowych płatów owsianych
po 80 gram mielonego i ziaren siemienia lnianego
garść orzechów włoskich posiekanych
50 gram babki płesznik
łyżka miodu
2 szklanki letniej wody
3-4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
kilka suszonych daktyli posikanych drobno
2 suszone figi drobno posiekane

Suche składniki wsypałam do dużej miski i dodałam mokre. Wymieszam odstawiłam na 2 godziny. Potem całość przełożyłam do keksówki i piekłam w 175 przez 30 minut. Potem jak mówią przepisy wyjęłam z formy i piekłam jeszcze 40 minut. 
Trzymam go w lodówce.


I wreszcie mam coś na kształt kanapki;)